DANAS U VEČERNJEM

Ekonomist: Ne smanjujte PDV, dignite neoporezivi dio na 4200 kuna

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ekonomist: Ne smanjujte PDV, dignite neoporezivi dio na 4200 kuna
20.05.2019.
u 19:05
Iskustvo je drugih zemalja koje su smanjivale PDV da su 60 posto profitirali potrošači, a 40 posto ostajalo je u maržama, dok je hrvatsko iskustvo takvo da 50 posto vrijednosti smanjenog poreza na dodanu vrijednost odnesu trgovci, tj. ode u marže
Pogledaj originalni članak

Kad se zadnji put mijenjao Zakon o porezu na dodanu vrijednost, Vlada je uz smanjenje stope poreza na voće, povrće, meso, jaja, ribu i lijekove na 13 posto već predvidjela da će 1. siječnja 2020. smanjiti opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto. Zadnja je to godina u kojoj HDZ može provesti svoje predizborno obećanje o nižem PDV-u, o čemu je tijekom prošlogodišnje rasprave bilo oprečnih mišljenja. Turistička je branša, primjerice, tražila vraćanje povlaštene porezne stope za turizam, sindikati su očekivali daljnje rasterećenje plaća, a i SDP je predložio da se neoporezivi dio dohotka digne s 3800 na 5000 kuna. Nakon objave podataka o punjenju proračuna za prva tri mjeseca, koji su pokazali da troškovi države rastu brže od prihoda, postavilo se pitanje treba li Vlada ostati pri smanjenju PDV-a ili eventualno tih 1,5 milijardu kuna utrošiti na drugi način.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Nova energetska strategija ne isključuje ni istraživanje nuklearne energije

- HDZ-ovci predali i račune od deset kuna, za Bandića radi Sanaderov spin doktor

- Ako donesu zakon 'hektar za novorođenče', odmah idem raditi desetero djece

- Preseljenjem u naš grad građanin s prosječnom plaćom uštedi 2500 kuna

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

AN
ante92
03:44 21.05.2019.

Naravno da treba plaće rasteretiti dodatno, ali trebalo bi zagrabiti i u doprinos za mirovinsko koji je ponajveći u Europi.

MA
marijaqwer
16:57 21.05.2019.

Od smanjenja opće stope PDV -a koristi bi imali svi ( jer ga svi i plaćamo ), a od povećanja neoporezivi iznosa plaće samo oni koji imaju veće plaće. Mnogi zaposleni i sada ne plaćaju ili plaćaju vrlo mali porez na dohodak jer su im primanja mala. Ali PDV plaćaju svi ( nezaposleni, radnici na crno,djeca, umirovljenici ....). Samo smanjenje opće stope PDV može biti dobro za sve. Već smo imali poreznu reformu koja je dužnosnicima povećala plaće za 2000 - 4000 kn, a radnicima za 50 kn.

DO
domxerex
00:30 21.05.2019.

Samo bih dodao onima koji vole velike poreze - da bog da da baš vaša vlada digla PDV na 100%! Tada počnite tražiti gdje ćete tražiti politički azil ali pazite da se ne iznenadite kako vas sadašnji strani prijatelji ustvari ne trebaju kod sebe.