FINANCIJSKE OBVEZE

Državni rashodi 10 milijardi kn veći

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Državni rashodi 10 milijardi kn veći
18.10.2020.
u 12:35
Prijedlog proračuna za 2021. još se čeka, ali rashodi bi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna
Pogledaj originalni članak

Vlada bi do kraja ovog mjeseca trebala imati na stolu prijedlog proračuna za 2021. godinu, zajedno s prijedlogom rebalansa za ovu.

Prema smjernicama, državni bi rashodi trebali narasti na najmanje 157 milijardi kuna, deset milijardi kuna više u odnosu na ovu koronom teško uzdrmanu godinu. Glavnina rasta vezana je uz očekivani priljev i odljev novca s Europskom unijom, dok bi rashodi koji se financiraju iz domaćih izvora porasli oko tri posto, na 118 milijardi kuna. Za mirovine i socijalne naknade proračun će iduće godine izdvojiti oko 1,5 milijardi kuna više nego ove godine.

Uz redovito usklađivanje mirovina i priljev novih umirovljenika, obveze za starije podebljat će i nova prava, poput nacionalne mirovine za starije koji nisu radili te naknade civilnim stradalnicima Domovinskog rata. Zakon koji regulira uvođenje nacionalne mirovine donesen je ovo ljeto i mogao bi državu stajati 130 milijuna kuna, dok se o zakonu koji će objediniti sva prava ratnih civilnih stradalnika tek treba raspravljati u Saboru.

Predlagač zakona, Ministarstvo branitelja, predviđa da će prava civilnih stradalnika iduće godine doseći 30-ak milijuna godišnje, a godinu dana kasnije 40 milijuna kuna. Kako je riječ o zakonu koji će, uz nova, na jednom mjestu skupiti i postojeća prava razbacana u više različitih propisa i institucija, nije precizirano za koliko će novi zakon povećati postojeće financijske obveze države prema civilnim žrtvama rata.

Stvarni trošak mogli bi otkriti naknadno, kad se ustanove baze i odluči tko ima kakvo pravo na osnovi stradanja. Inače, proračun Ministarstva branitelja, težak oko jedne milijarde kuna, trebao bi iduće godine porasti nešto manje od četiri posto, za oko 38 milijuna kuna u odnosu na ovu godinu, ali i samo pet milijuna kuna u odnosu na pretkoronsku 2019. godinu.

VIDEO: Sljedeći tjedan ističe moratorij na ovrhe! Vlada nije iskoristila pauzu za pronalazak rješenja: Dolaze nove ovrhe, stari problemi ostaju!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TE
texviler
14:40 18.10.2020.

neka svi hdz lopovi vrate ukradeno bit će za pola

Avatar neugodan
neugodan
21:47 18.10.2020.

Skinite nam s grbace povlastene mirovine nekakvih branitelja, dajte otkaze uhljebima na drzavnoj placi i prezivjet cemo!!!