Rebalans proračuna

Država na jesen mora smanjiti rashode u proračunu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Država na jesen mora smanjiti rashode u proračunu
09.08.2010.
u 20:13
Turistička sezona mogla bi popraviti situaciju na prihodovnoj strani, no ne u tolikoj mjeri da rashode ne bi trebalo smanjiti.
Pogledaj originalni članak

U Ministarstvu financija rade se projekcije rebalansa proračuna, koji bi trebao biti predložen u rujnu. Mnogi su stručnjaci upozoravali da je to trebalo učiniti još u srpnju s obzirom na to da je deficit već u prvoj polovici godine bio na razini od 2,3 posto BDP-a.

Vlada je odlučila pričekati kraj turističke sezone i vidjeti kakvim prihodima od turizma raspolaže. Turizam zapravo može biti najjača poluga u punjenju proračuna jer su na svim ostalim razinama prihodi ove godine zakazali.

Gospodarstvo slabi i povećava se broj nezaposlenih, što je utjecalo u prvoj polovici godine na niže prihode od poreza na dobit i doprinose. A zbog čega je već "posuđen" novac iz proračuna za mirovine i zdravstvo. Ni potrošnja ne bilježi oporavak.

Idući rebalans zato ipak ne bi trebao voditi više računa o prihodima, nego se usmjeriti na rashodovnu stranu. A što bi i kompenziralo snižavanje prihoda zbog uvođenja nižih stopa oporezivanja dohotka, ali i smanjilo deficit. No za to će trebati postići politički konsenzus i pomiriti sve interesne skupine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar comparator
comparator
21:09 09.08.2010.

Sjajno objašnjenje nema što! Definicija rebalansa je toliko bistro opisana da se nemogu prestati smijati.Politički konsenzus je ono što je bitno?Stvarno si nadaren!