Mali pivari

Donesite mjere koje će spasiti naših 450 radnih mjesta

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Donesite mjere koje će spasiti naših 450 radnih mjesta
20.03.2020.
u 17:40
Pogledaj originalni članak

Grupacija malih neovisnih pivovara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori uputila nam je dramatično pismo povodom pandemije bolesti COVID-19. Ovaj mladi ali jedan od najpropulzivnijih sektora u domaćem malom poduzetništvu zbog zatvaranja je ugostiteljskih objekata zapao je u teške probleme koje pokušavaju riješiti i dostavom piva do kućnog praga.

Anketa provedena unutar Grupacije Malih nezavisnih pivovara (GMNP) u Republici Hrvatskoj utvrđeno je da se svaka Mala nezavisna pivovara suočava s značajnim ekonomskim teškoćama uslijed pandemije coronavirusne bolesti COVID-19.

Više od 90 MNP koliko ih je u proteklih 7 godina otvoreno u Republici Hrvatskoj očekuje da će učinci mjera koje provodi Vlada Republike Hrvatske biti u većini slučajeva zatvaranje pivovara i održavanje hladnog pogona. Naime, najveći broj MNP prodaje više od 90% svog piva putem HORECA kanala ili u vlastitim lokalima, a brzo zatvaranje HORECA kanala potpuno će prekinuti kratkoročni novčani tok kao i srednjoročnu proizvodnju te tako utjecati na likvidnost.

Prema anketi više od 90% pivovara izjavilo je da je COVID-19 već utjecao na njihovu nabavu te prodaju na licu mjesta u samim pivovarama, na narudžbe za distribuciju te otkazivanje planiranih festivala. Valja napomenuti da će otkazivanje festivala biti jednako bolni kao i gubitak prodaje piva za neke pivovare, jer su se mnogi pivari okrenuli festivalima kako bi pomogli nadoknaditi izgubljeni prihod od usporavanja prodaje piva.

Nekoliko pivovara pokušava potražiti rješenja, nudeći internetsku prodaju, beer to go, besplatnu dostavu i još mnogo toga ali zbog očekivanog pada potrošnje i pogoršavanja ekonomske situacije većine građana Republike Hrvatske te očekivanom podbacivanju Turističke sezone ne može se očekivati da će ti pokušaji imati ikakav učinka na likvidnost.

Otkazane su dogovorene suradnje među pivovarama na domaćoj i međunarodnoj razini što će svakako usporiti prodaju specijalnih piva te promicanje kulture craft pokreta. Male nezavisne pivovare na agilnosti i novitetima temelje veliki dio poslovanja, a to je sada u potpunosti onemogućeno te se očekuje razdoblje dužeg oporavka.

Zbog svega toga Grupacija MNP u sljedećih mjesec dana očekuje pad prodaje ako ne i potpuni prestanak prodaje uslijed čega će većina MNP obustaviti proizvodnju i održavati hladni pogon. To će neminovno dovesti i do smanjivanja broja radnih mjesta. Kako su MNP zaslužne za porast zaposlenosti u pivarskom sektoru za više od 450 novih radnih mjesta u proteklih 7 godina ne treba ni napominjati da će taj pozitivan učinak craft pokreta u Hrvatskoj u vrlo kratkom roku potpuno nestati i svaki će dan bez odgovarajućih mjera Vlade Republike Hrvatske uzrokovati nestanak velikog broja teško stvorenih radnih mjesta.

Iako je Vlada Republike Hrvatske pokrenula i pokrenut će niz kompenzacijskih mjera za ublažavanje posljedica borbe protiv ove virusne pandemije trenutno planirane mjere nisu dovoljne za osiguravanje opstanka proizvodnje u MNP. Zbog toga je stav cjelokupne Grupacije MNP da je neophodno provesti slijedeće mjere:

MJERE ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI

- uvođenja Stand still-a tj. obustave izvršenja svih mjera prisilne naplate prema svim dužnicima (pravnim ili fizičkim osobama) u razdoblju od 12 mjeseci, - uvođenje povoljnih kredita za likvidnost i radni kapital ročnosti do tri godine

- Stopiranje najmova i režijskih troškova na 6 mjeseci - podržati reprogram svih kredita od strane kreditnih institucija po ubrzanom postupku bez reklasifikacije u status neispunjavanja obveza,

- odgoda ili omogućavanje obročne otplate dospjele trošarine te ukidanje kazni i zateznih kamata za zakašnjelo plaćanje trošarina,

- plaćanje nove trošarine i PDV-a po naplaćenim računima,

- odgoda naplate Naknada temeljem Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do kraja godine i omogućavanje obročne otplate.

MJERE ZA ODRŽAVANJE ZAPOSLENOSTI

- ukidanje poreza i doprinosa na plaće od 15.03.2020. do dva mjeseca nakon ukidanja Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja

- plaćeni odlazak u karantenu za zaposlenike koji se isključuju zbog karantene MJERE ZA NASTAVAK PROIZVODNJE

MJERE ZA NASTAVAK PROIZVODNJE

- osigurati nesmetan transport sirovina za proizvodnju piva iz EU uz pojačane mjere sigurnosti s epidemiološkog aspekta

- osigurati nesmetan transport sirovina za proizvodnju sredstava za čišćenje u pivarskoj industriji

- Omogućiti potpuni otpis, bez plaćana PDV, trošarine i ostalih naknada za pivo ili sirovine sa isteklim rokom trajanja

- Hitno povećanje stopa kala u proizvodnji kroz hitnu izmjenu Odluke o dopuštenoj visini tehnološkog manjka, kala, kvara, rasipa i loma u proizvodnji jakih alkoholnih pića, etilnog alkohola, međuproizvoda i piva.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

WE
weAreCro
18:27 20.03.2020.

Ma kakve god bile mjere ova kriza sa virusom je napravljena da baci svjetsku ekonomiju na koljena. Već nekoliko godina unazad se govori da trebamo očekivati krizu, svi su očekivali nešto kao 2008 ali ovo im je bio as iz rukava... nešto neviđeno I jako efikasno a ova će kriza biti puno gora od one iz 2008. Englezi i Ameri žive i dalje kao prije jer ne žele žrtvovati ekonomiju, oni će žrtvovati par stotina tisuća penzionera , rasteretit će si time mirovinski sustav, ekonomija će im u određenim granicama ostati stabilna a ostatak će svijeta kad završi sve ovo pohrliti kod njih po kredite da se vrate u život.

BE
Beskucnik
20:47 24.03.2020.

A sta bi trebala drzava ,propisat pivo na recept ?uostalom manje vise u karantenama se loče ,neke pivovare u svijetu su pocele radit dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola ,,mozda bi i oni mogli pokusat , a proizvodnja alk. pića ako nije za izvoz ne treba bit drzavni prioritet ,treba poticat samo izvozno orjentirane ,te visokotehnoloske proizvode ,oni donose dobit i prihod drzavi ,alkohol je kontraproduktivan i donosi bolest nasilje ,te kao takav ne treba biti potican

SV
svezo
21:51 21.03.2020.

Kaj nema večernjak lektore?