Cijena rizika

Deutsche Bank ponovo reže troškove – više od 7000 otkaza

Foto: Reuters/PIXSELL
Deutsche Bank ponovo reže troškove – više od 7000 otkaza
25.05.2018.
u 10:12
Do kraja mjeseca Standard & Poor’s mogao bi donijeti odluku o smanjenju rejtinga DB, nakon dubinskog snimanja poslovanja
Pogledaj originalni članak

Deutsche Bank još plaća cijenu politike izlaganja rizicima financijalizacije na tržištima kapitala koju je vodila prije i tijekom krize pa je, nakon 438 milijuna eura gubitka u prošloj godini, novi izvršni direktor Christian Sewing najavio klasičan potez kojemu pribjegavaju tvrtke u problemima – ponovo će otpuštati.

U izjavi koju je dao na godišnjoj skupštini dioničara u Frankfurtu Sewing ja najavio da će tijekom godine globalno srezati broj zaposlenih za više od 7000, sa 97.000 na manje od 90.000, čime će uštedjeti oko 100 milijardi eura. Već je ranije otpušteno 25 posto menadžmenta vezanog uz tržište kapitala i spojene su nekoć izdvojene operacije na tržištu kapitala s korporativnim i investicijskim bankarstvom koje im donosi polovicu svih prihoda.

Donedavni je čelnik banke John Cryan najavljivao i da će dio zaposlenika zamijeniti umjetna inteligencija.

Najrizičniji na svijetu

Iako je novoimenovani Sewing naglasio da ostaju prisutni na tržištima kapitala, najavu je poentirao izjavom: “Mi smo europska alternativa u prekograničnom financiranju i poslovanju na tržištu kapitala. Međutim, moramo se koncentrirati na ono što radimo dobro”.

Time je dao do znanja da će se ubuduće više posvetiti “core businessu” – kreditiranju poduzeća, ali i građana, i to najviše u Europi. 
Doduše, teško je reći da je njemački, i ne samo njemački bankarski div, u bilo čemu više pojam izvrsnosti. Međunarodni monetarni fond 2016. ih je proglasio najrizičnijom bankom na svijetu, a zbog izdavanja rizičnih hipotekarnih vrijednosnica i nepoduzimanja akcija kojima bi spriječili pranje novca ruskih klijenata regulator ih je u nekoliko godina kaznio milijardama eura.
Unatoč poraznom rezultatu u 2015. koju su zaključili sa 6,4 milijarde eura u crvenom, te 1,4 milijarde eura minusa u 2016., 2015. su isplatili 2,4 milijarde eura bonusa, a lani još pola milijarde – gotovo “na dlaku” jednako koliko im iznosi gubitak u 2017.

Kronično im nedostaje kapitala, a cijena dionica pala je od početka godine 31 posto. Usto, do kraja mjeseca Standard & Poor’s bi mogao donijeti odluku o smanjenju rejtinga, nakon što su u travnju krenuli su dubinsko snimanje njihova poslovanja. Kako bi sredio stanje, Sewing ove godine rashode namjerava održati na 23 milijarde eura, a 2019. smanjiti za dodatnu milijardu. Petogodišnjim planom otpuštanja koji bi trebao završiti 2022. srezat će broj zaposlenih za ukupno 15.000, a pratit će ga i povlačenje s brojnih tržišta: iz Argentine, Čilea, Meksika, Perua, Urugvaja, Danske, Finske, Norveške, s Malte i Novog Zelanda.

Eismanova prozivka

Steve Eisman, investitor poznat po klađenju protiv rasta vrijednosti tržišta nekretnina, ovjekovječen kao glavni lik u filmu “Oklada stoljeća”, poručio je prošli tjedan u intervjuu koji je dao Bloombergu da Deutsche Bank ima ozbiljnih problema s profitabilnošću, da jako dugo nije ulagala u tehnologiju i vjerojatno je potkapitalizirana te će po svemu sudeći dogodine opet trebati dokapitalizaciju. 


– Morat će se i drastično smanjiti – Eismanov je znakoviti zaključak.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
novac

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SO
sokodnaranče
10:22 25.05.2018.

#obećana zemlja