VIDEOKONFERENCIJA

Pogledajte kako će izgledati investicije u ‘novom normalnom’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: U hotelu Westin održana je 14. konvencija hrvatskih izvoznika
02.06.2020.
u 11:00
Što se dogodilo s ulagačkim potencijalom Hrvatske? Jesmo li u prednosti zbog dobre epidemiološke slike? Što donosi novi proračun Unije?
Pogledaj originalni članak

Koronavirus gotovo preko noći preokrenuo je svijet i do jučer nezamisliv scenarij u kojem se granice zatvaraju, za živote bitka se vodi karantenom, a ekonomija staje – postao je stvarnost. No, svako izvanredno stanje nakon nekog vremena postaje redovno pa sada kad je šok prvog vala prošao u svijetu bez lijeka, cjepiva i kolektivnog imuniteta, postaje jasno da će se život i poslovanje morati tražiti u “novom normalnom”.

Uspješni

Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Aircash ostvaruje 50 milijuna kuna mjesečnog prometa slanja novca i plaćanja, a kreću i s uslugom plaćanja računa skeniranjem barkoda koji se nalaze na računima, a ta je platforma lani na tržište pustila Aircash digitalni novčanik, kojim možete novac uplatiti karticom, ali i gotovinom, nadoplatiti ENC uređaje, platiti parking i platiti bon za mobitel…

Stoga u našem projektu InvestCro na prvoj videokonferenciji koja se emitira na portalu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista danas otvaramo nova pitanja o, u novim okolnostima još važnijoj, temi investicija i rasta u Hrvatskoj. Što se dogodilo s ulagačkim potencijalom Hrvatske u doba korone? Jesmo li u prednosti zbog dobre epidemiološke situacije ili će ipak prevagnuti dobro znano otezanje s reformama? Što donosi novi proračun Unije?

U kojoj mjeri odluke o investicijama oblikuje neizvjesnost i mogu li poduzetnici pronaći svoju nišu u recentnim geopolitičkim preslagivanjima? Zašto država ne osmisli projekte u kojima bi angažirala milijarde kuna štednje u bankama? To je samo dio aktualnih tema o kojima će naši panelisti diskutirati – Zdenko Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Judita Cuculić-Župa iz ureda Europske komisije u Zagrebu, Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama i Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, a sve pod moderatorskom palicom glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića.

Ali, prije nego što poslušamo njihova razmišljanja, imat ćete prilike pogledati i intervju s ministrom regionalnog razvoja i EU fondova Markom Pavićem koji odgovara na naše pitanje mogu li europski fondovi biti pokretač novog razvoja Hrvatske, kao i na pitanje o fondu pomoći vrijednom 10 milijardi eura te, naravno, novom financijskom razdoblju koje očekuje Europsku uniju.

Kolegica Majda Mikulandra razgovarala je s Gordanom Žanićem, pomoćnikom ministra zdravstva na temu utjecaja i pomoći europskih fondova hrvatskom zdravstvu u vrijeme korone, ali i nakon njega. Sve to imate prilike pogledati danas na portalima Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista u sklopu jedinstvenog projekta InvestCro. Kao mali uvod u sve što možete vidjeti na našim portalima donosimo i nekoliko izjava sudionika panel-diskusije.

Procjene su da će pad direktnih stranih investicija u svijetu dosegnuti oko 40 posto ove godine, što je nastavak trenda započetog trgovinskim ratom najvećih globalnih igrača. Hrvatska se u zdravstvenoj krizi postavila odlično, Vlada je brzo reagirala i očuvala radna mjesta, što predstavlja odličan temelj za nove investicije, smatra državni tajnik Zdenko Lucić, no upozorava da mnogo toga ovisi o razvoju situacije kod najvećih trgovinskih partnera.

“Nama je u fokusu privlačenje investicija s visokom dodanom vrijednosti, kreiranje poticaja za privatnu inicijativu, razvoj novih tehnologija, industrije 4.0., proizvodnja strojeva i opreme", kaže Lucić. "Procjene Europske komisije govore o snažnom padu gospodarstva od 9,1 posto ove godine, no iduće godine rast bi mogao dosegnuti 7,5 posto BDP-a pod uvjetom da se epidemiološka slika popravi, no uz prisustvo značajnih negativnih rizika", tvrdi Judita Cuculić-Župa iz zagrebačkog ureda EK.

“Objavili smo smjernice za Hrvatsku u sklopu Ekonomskog semestra koji je za cijelu Europu refokusiran da se riješi pandemija i osigura likvidnost da ne dođe do insolventnosti tvrtki i da se osigura zeleni oporavak”, kaže Cuculić Župa, dodavši da i dalje postoje identificirani problemi Hrvatske, poput korupcije i visokog udjela države u gospodarstvu, a njihovo rješavanje će se pratiti.

Europska komisija predložila je članicama ukupni proračun u razdoblju od 2021. do 2027. težak 1,85 bilijuna eura, u sklopu kojeg je i fond za oporavak Next Generation EU od 750 milijardi eura, za koji bi se Komisija zadužila na međunarodnim tržištima…

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
12:04 02.06.2020.

Investicije u INA-u tako da svu naftu prerađujemo u Mađarskoj i da njihove rafinerije rade sa 95% kapaciteta a naše neka rade sa 35% i to je profitabilno, samo kako kaže Čornić pa nije hrvatska obala samo za hrvatskoga turista, pitam se što je sa Mađarskom naftom, niti kap nije u Hrvatsku došla! Može i vjetro elektrana ali da se po duplo skupljoj cijeni otkupljuje struja na trošak građana RH a dobit od struje ide u crne fondove HDZ-a, ono da imaš za Uskrs i sve za platiti jer izbori su a glasovi koštaju. Ostaje nam investicija u HEP, Hrvatske vode i Hrvatske šume, i tu bi mogli malo investirati na HDZ-ov način! Samo naprijed, zgazimo do temelja Hrvatsku, pa neka su je Hrvati opljačkali, bolje i to nego da su nas stranci obogatili! Mi smo za sluge a ne gospodare i tako nam je dobro!

AN
anticenzura29
13:01 02.06.2020.

Dakle za one koji jos nisu razumjeli, ponoviti cu po stoti put: zlocinacka tvorevina od EU-ropske unije vam se raspala u komade i bankrotirala, a ovo sto vam zlocinacka masta da ce nastaviti po starom, terorizirati i pljackati tudje suverene drzave i narode okolo po Europi sa ovim gangsterima nazi/fasistima i teroristima gore iz Brisela i Berlina, to su vam njihove bolesne nazi/fasisticke bolestine, od toga vam nema nista, pisi odmah propalo. Politika globalizma, odnosno globalnog nazi/fasizma vam je propala, od ''Kineskoga puta svile'' vam nema nista, Amerika je ukinula poseban status Hong Kongu, preko kojega je Kina imala upad na zapadno trziste, posto Hong Kong ima u svoju posebnu burzu, napose od Pekinga, , a ostatak Kine se vodi kao komunisticka drzava, i kako takva nije kompatibilna sa zapadnim ekonomskim i financijskim sustavom. Ne moze se DRZAVA Kina siriti okolo po svijetu, to bi onda bila Kineska IMPERIJA, nadam se da ste razumijeli. Dakle po tome odmah vidite da vam se politika ''globalizma'' raspala, a s tim i EU-ropska unija, i da oni vise nemaju smisla svoga postojanja. Dakle, obzirom da je tomu tako, zapadni svijet vam se sada vraca na klasican kapitalizam, Fifty, Fifty, na svoje suverene i uredne pravne drzave, Britanija je vec preustrojila svoju ekonomiju na klasican kapitaliizam, kako je bilo prije pada Berlinskoga zida, sto znaci da se varaca i citav zapadni svijet skupa sa Amerikom, Britanijom i civilizacijom.