hrvatske šume

Dali u zakup 136 apartmana tvrtki osnovanoj mjesec dana prije natječaja

Foto: ''
nekretnine,Hrvatske šume, apartmani
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: ''
nekretnine,Hrvatske šume, apartmani
Foto: ''
nekretnine,Hrvatske šume, apartmani
Foto: ''
Hrvatske šume,apartmani
04.06.2014.
u 17:20
Tvrtka Krula 
osnovana samo mjesec dana prije natječaja, dobila je milijunsku priliku
Pogledaj originalni članak

Čak 136 apartmana na 20 lokacija od Istre do Mljeta ovih je dana u središtu novog skandala koji potresa Hrvatske šume. Nakon što su početkom veljače raspisale natječaj za davanje u zakup ugostiteljskih objekata za odmor u svome vlasništvu, Šume su sredinom travnja potpisale 15-godišnji ugovor s “najpovoljnijim” ponuđačem – nepoznatom tvrtkom Krula još nepoznatijeg zagrebačkog poduzetnika Krune Tkalčevića.

Osam kuna po krevetu

U Šumama tvrde da je sve legalno. No uvidom u sudski registar jasno je da je Krula osnovana nepunih mjesec dana prije raspisivanja natječaja, a Tkalčević je, što nam je i sam potvrdio u telefonskom razgovoru, prvi susjed člana Nadzornog odbora HŠ-a Mije Prgometa. “Sretni dobitnik” turističkog portfelja Hrvatskih šuma na istoj adresi u Maršanićima 10 ima i registriranu tvrtku za trgovinu na veliko i malo Syphax d.o.o. s jednim zaposlenim, koja je lani ostvarila prihod od 15.600 i neto gubitak od 54.700 kuna. Tkalčević je sa Syphaxom u zadnjih pet godina ostvario više od 300 tisuća kuna neto gubitka, dok bi prema ugovoru s HŠ-om za ukupno 575 kreveta u apartmanima, lugarnici i pansionima u Buzetu, Dugoj Uvali, Nerezinama, Kozaricama, Sv. Filipu i Jakovu, Njivicama, Selcu... mjesečno trebao plaćati 137.600 kuna, 8 kuna dnevno po krevetu ili 1,64 mil. kn godišnje. Prvu ratu uvećanu za šestinu mjesečnog davanja, što je mimo uvjeta natječaja, Šumama mora platiti tek šest mjeseci nakon početka poslovanja. Na teret Šuma pak padaju investicijsko održavanje i amortizacija, a pobije li netko od 10 drugih sudionika natječaja izbor Krule na sudu, Šume Tkalčeviću moraju isplatiti i 50.000 eura odštete, stoji u ugovoru, čiju presliku ima Večernji list. Zna li se da u tim odmaralištima radi i odmara se oko 9200 ljudi, a prosječno noćenje stoji i 400 kuna, Tkalčeviću je pala sjekira u med, pogotovo ako se zna da je na istom natječaju Agroturizam Čemernica ponudio 1,98 mil. kuna godišnje, oko 300 tisuća kuna više od Krule (što je u 15 godina 4,5 mil. kn više), a odbijen je zbog nepostojećeg poreznog duga od 5700 kuna, doznajemo od direktora Branka Dobiša, koji je čitav slučaj predao i USKOK-u. Prije toga od njega se, tvrdi, tražilo da odustane od natječaja, što je prije no što je podnio kaznenu prijavu prijavio predsjedniku uprave HŠ-a Ivanu Paveliću, koji ga je na razgovor primio u nazočnosti Mije Prgometa, Iz Krule pak nisu htjeli puno komentirati.

Za Šume – sve je legalno

– Imam sve potrebne bankovne garancije i dokumentaciju. Naravno da znam Prgometa, pa susjed mi je, ali on nema nikakve veze s mojim javljanjem na natječaj za koji sam doznao iz novina, niti ga je namjestio u moju korist – poručio je Tkalčević objašnjavajući da je novu tvrtku osnovao zbog “lošeg poslovanja stare”. Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, kaže da se sindikat protivi davanju apartmana HŠ-a u najam. I sam čelnik uprave govorio je da u najam neće ništa što ostvaruje i kunu dobiti, dok je od 136 apartmana lani ostvaren prihod od 3 mil. kuna. Rashodi su bili oko 2,7 milijuna, a dobit od 300.000 kuna, tvrdi Kalauz.

Zna li se pak da su Šume i dalje obveznici održavanja i amortizacije apartmana, što godišnje stoji milijun kuna, ispada da će im davanje apartmana u zakup donijeti tek 300.000 kuna više godišnje, što bi i same nadoknadile dizanjem cijene za 10 kuna po krevetu, objašnjava on. Iz ureda Ivana Pavelića jučer su odgovorili da im nije poznata prijava USKOK-u te ustraju na poreznom dugu Čemernice. Uvjeti natječaja bili su, tvrde, jasni i nedvosmisleni, a Krulina ponuda najveća koja ga je zadovoljila. Što se tiče “susjedskih” veza Tkalčevića i Prgometa, kažu kako ne mogu provjeravati tko je kome susjed, dok optužbe Čemernice drže nedopustivim. Do M. Prgometa jučer pak nismo uspjeli doći.

>> Hrvatske šume: Šumom se može šetati i voziti biciklom kao i do sada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:36 04.06.2014.

Strasno, kako nas pljackaju iz dana u dan.

ZG
zgbzoran
17:51 04.06.2014.

da sam predsjednik vlade otpali bi ministar resora i predsjednik upravnog odbora HŠ i lagano par za belu u remetinec

Avatar glavni_strateg
glavni_strateg
17:50 04.06.2014.

SDP-ov kadar odosno HSU .