Neugodno iznenađenje

Č ili Ć? HŽ radnike šalje na testiranje znanja hrvatskog jezika

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Č ili Ć? HŽ radnike šalje na testiranje znanja hrvatskog jezika
11.09.2012.
u 15:08
Sindikat: Nedopustivo je provjeravati hrvatski jezik jer te osobe nisu lektori ni osobe ovlaštene za izjave. Osim toga, postupak su nam trebali na vrijeme najaviti.
Pogledaj originalni članak

Pisanje velikog i malog slova, riječi s ije/je, č i ć, neka su od pitanja na koja je moralo odgovoriti 20 zaposlenika Hrvatskih željeznica koji rade na odjelu informacija. Na nedopustive i nepotrebne testove pod krinkom edukacije, posebno one iz hrvatskog jezika, upozorili su iz Sindikata željezničara.

Računalo, strani jezik

– Možete misliti kako su se ljudi osjećali kada su im rekli da testiraju njihovo poznavanje hrvatskog jezika, pravopisa i gramatike. Pa nisu to lektori ili osobe ovlaštene za davanje službenih izjava, već osobe koje pronađu informaciju i proslijede je korisnicima – upozorila je Katarina Mindum, dopredsjednica sindikata. Dodala je da su, osim poznavanja hrvatskog, odgovarali i na pitanja iz psihologije. Utvrđivali su im čak emocionalnu kontrolu i kontrolu impulzivnosti te socijalnu prilagođenost. Nisu ih mimoišli ni testovi znanja na računalu te poznavanje jednog stranog jezika.

Iz sindikata se pitaju zašto se provjeravaju baš ti zaposlenici i u koju svrhu. Boje se da možda iza svega ne stoji i olakotna okolnost za kasnije otpuštanje onih koji ne zadovolje na testovima.

Zamka za otkaz?

– Nije problem u testiranju, ali se ono mora najaviti na vrijeme, i to, prema ugovoru o radu, Radničkom vijeću. Oni su odluku donijeli 3. rujna, a ispitivanje pokrenuli već 6. rujna te su neke ljude digli i s godišnjih – kazala je Mindum.

Iz HŽ-a se pak opravdavaju da žele povećati vještine i sposobnost 15 informacijskih radnika, četiri nadzorna zaposlenika i glavnoga za reklamacije. Samu uputu o testiranju izdala je uprava s direktorom Damirom Grgićem kako bi “provjerili vještine i sposobnosti” tih zaposlenika.

– Znamo da je nekada teško dobiti točnu informaciju od ljubaznih osoba pa je možda to razlog i žalbi na njihovu uslugu – kazala nam je jedna česta putnica HŽ-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 72

EU
eurobanana
15:17 11.09.2012.

RodjaCE . ili Rodjace

TI
tintilinic100
15:18 11.09.2012.

Ne znam samo zašto je ovo dospijelo u novine?? Pa naravno da bi svaki poslodavac želio prekontrolirati s kakvim kadrom raspolaže. Hvale vrijedno.

Avatar Vuglec
Vuglec
15:15 11.09.2012.

Baš super sada je valjda na redu uprava HŽ-a za testiranje na pravopis i znanje stranog jezika. Pa da vidimo tko bolje barata pravopisom, službenici sa plaćama od nekoliko tisuća kuna ili gospoda iz uprave sa plaćama od nekoliko desetina tisuća kuna!?