NAJVEĆE EUROPSKO GOSPODARSTVO

Bundesbank snizio procjene njemačkog gospodarskog rasta u 2019. i 2020.

Foto: Annette Riedl/DPA/PIXSELL
Berlin
Foto: Arne Dedert/DPA/PIXSELL
Njemačka kancelarka Angela Merkel u boljim je danima za autoindustriju (na slici na sajmu u Frankfurtu 2017.) bila vesela u razgovorima s proizvođačima automobila. Danas su ti osmijesi u industriji rjeđi
13.12.2019.
u 15:59
Središnja banka očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine prema kalendarski prilagođenim podacima porasti 0,5 posto, u sljedećoj 0,6 a u 2021. godini 1,4 posto.
Pogledaj originalni članak

Njemačka središnja banka snizila je u petak procjene rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, predviđajući izrazitiji oporavak tek u 2021. godini.

Središnja banka očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine prema kalendarski prilagođenim podacima porasti 0,5 posto, u sljedećoj 0,6 a u 2021. godini 1,4 posto. Sličnu stopu rasta trebalo bi bilježiti i u 2022., procjenjuju u Bundesbanku.

Time je središnja banka snizila procjenu za ovu godinu za 0,1 postotni bod, a prepolovila je onu za 2020. Procjena za 2021. blago je povećana.

Uloge glavnih pokretača gospodarstva bit će izmijenjene u 2020., naglašavaju u Bundesbanku.

U proteklom je razdoblju domaća potražnja bila glavni motor rasta, ali u predstojećem razdoblju više neće rasti tako dinamično, procjenjuju u banci. Za 2020. predviđaju pak značajniji rast inozemne potražnje za njemačkim izvozom, što bi prema riječima guvernera Jensa Weidmanna trebalo pomoći industriji da se oporavi.

"Pored izrazito poticajne njemačke fiskalne i visoko poticajne monetarne politike, glavni je pokretač poboljšanih ekonomskih izgleda izvoz", naglasio je Weidmann u priopćenju.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.