KRIPTOVALUTA

Bitcoin prvi puta prekoračio 50.000 dolara

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: A representation of virtual currency Bitcoin is seen in front of a stock graph
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: Representations of virtual currency Bitcoin and U.S. dollar banknotes are seen in this picture illustration
16.02.2021.
u 15:42
Bitcoin je nakratko dosegnuo 50.602 dolara da bi se nakon podneva stabilizirao na 50.300 dolara, što znači da je u plusu pet posto u odnosu na prethodno zatvaranje.
Pogledaj originalni članak

Bitcoin je u utorak dosegnuo novi rekord, prekoračivši prvi puta razinu od 50.000 dolara, potaknut naznakama da ga prihvaća sve više etabliranih ulagača.

Bitcoin je nakratko dosegnuo 50.602 dolara da bi se nakon podneva stabilizirao na 50.300 dolara, što znači da je u plusu pet posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Samo u ovoj godini vodeća svjetska kriptovaluta ojačala je oko 72 posto, a najveći je dobitak zabilježila nakon što je američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio da je kupio bitcoine za 1,5 milijardi dolara.

Kompanija je poručila i da ga planira prihvatiti kao sredstvo plaćanja.

Time se Tesla tek pridružio valu krupnih ulaganja, uz čiju se potporu bitcoin vinuo s margina financija prema bilancama kompanija i Wall Streetu, budući da su ga naveliko počele kupovati američke tvrtke i tradicionalni menadžeri novca, napominje Reuters.

Skok bitcoina "omogućile su prilike na tržištu u posljednje vrijeme i zbivanja u kriptosvijetu i financijskom svijetu općenito", objašnjava Jacob Skaaning iz kripto hedge fonda ARK36.

"Želio bih ipak pozvati na oprez: iako su moje dugoročne procjene optimistične, treba u međuvremenu očekivati i velike oscilacije cijena", naglašava Skaaning.

"Bitcoin je i dalje izuzetno nestabilan", upozorava.

Manja kriptovaluta ethereum porasla je 1,1 posto, približivši se na korak rekordnoj razini od 1.874,98 dolara, dodaje Reuters.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Block
Block
17:02 16.02.2021.

Bitcoin je broj na ekranu. Broj je apstraktni matematički objekt i bezvrijedan sam po sebi. Platiti nekome, anonimno ili kako god, 300.000 kuna da ti program upiše broj "1" pokraj virtualne adrese je ludilo nikad viđeno u ljudskoj povijesti. Često oni koji sudjeluju u tom ludilu, a da bi ga opravdali, govore da su i dolari isto brojevi na ekranu. A nisu. Dolari su dokaz da ste uložili robe i usluge u dugove zajmoprimaca. Naime nove jedinice dolara se stavljaju u opticaj tako da banka odobri kredit zajmoprimcu, a zajmoprimac onda odlazi na tržište i prima robe i usluge od investitora u te jedinice. No pošto se kredit mora vratiti, banka zajmoprimca prisiljava da povuče dolare iz opticaja. Da bi ih povukao, treba s investitorima u dolar razmijeniti robe ili usluge. Nakon toga namiruje kredit, poravnava se bilančna pozicija u banci i tako su dolari povučeni iz opticaja. Zadnji njihovi imatelji (investitori) su dakle od zajmoprimca primili robe ili usluge. Te robe i usluge predstavljaju podmirenje duga tj. isplatu robnouslužne vrijednosti investitorima u dolar. Jednako kao što dolar isplaćuje robnouslužnu vrijednost svojim investitorima tako obveznica isplaćuje principal, a dionica dividendu, likvidacijsku vrijednost ili buyback vrijednost. Bitcoin ne isplaćuje ništa. On je zaista samo broj na ekranu. Njega program upisuje pokraj vaše virtualne adrese nakon što ste starom investitoru u shemi poklonili svoj ulog. Dakle bitcoin je klasični Ponzi tip sheme obučen u digitalno ruho.

IN
invazijaleptira
12:30 17.02.2021.

Bitcoin ce dostici i 100 000, a bitcoinkupovinaprodaja je sve popularnija i na ovim prostorima.

IG
igorl
15:26 17.02.2021.

Ljudima ocito fali kocka. Zato i "ulazu" u leveragane derivate Tesle i BTC-a (opcije, CFD). To je cisto kockanje, a opet prema okolini mogu reci da su "investitori". To nije investiranje. Elon Musk vise ni sam ne zna gdje plasirati novac koji mu raja daje, pa je kupio bitcoine, a ovi i dalje kupuju dionice Tesle. U svakom slucaju - sretno svim "investitorima", jedno virtualni puhanje u call opciju i znam da beba treba nove cipele.