Guverner Vujčić:

Banke u Hrvatskoj nemaju razloga za povećanje kamatnih stopa

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Umjesto jumbo plakata i reklame osvanuo je natpis: "Sretna i radosna inflacija"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Vujčić dao izjavu medijima u povodu odluke Vijeća EU-a o pridruživanju Hrvatske europodručju
14.07.2022.
u 06:35
Nepovoljne globalne okolnosti mogle bi se više odraziti na domaće gospodarstvo u 2023. kada se očekuje usporavanje rasta realne aktivnosti na 2,5%.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna banka vjeruje da će ove godine ekonomija rasti 5,5 posto, što je znatno viši rast BDP-a od svih dosadašnjih prognoza.

Dolasci u turizmu su na razini iz rekordne 2019., uz znatno viši rast cijena usluga. Usporavanje ekonomskih aktivnosti očekuje se tek u četvrtom kvartalu te će se prenijeti i na iduću godinu, a intenzitet će ovisiti o zbivanjima u energetskom sektoru, mogućoj ruskoj obustavi opskrbe plina i slično.

Nepovoljne globalne okolnosti mogle bi se više odraziti na domaće gospodarstvo u 2023. kada se očekuje usporavanje rasta realne aktivnosti na 2,5%. Kao rezultat zamjetno viših globalnih cijena energenata i sirovina, posebno prehrambenih, te uz sve vidljivije prelijevanje rastućih ulaznih troškova na cijene šireg skupa dobara i usluga, domaća inflacija potrošačkih cijena mogla bi u 2022. ubrzati na prosječnih 9,4%, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. On je potpisao dvije odluke koje će utjecati na bankarski sustav kojima se usklađuju domaći regulatorni propisi s onima u eurozoni.

Počev od kolovoza, pa onda u sredini prosinca smanjit će se stopa obvezne pričuve banaka na samo 1 posto, što će osloboditi oko 34 milijarde kuna bankarskog kapitala iz rezervi. Također, ukinut će se u dva koraka i minimalno potrebna devizna potraživanja što će bankama ostaviti 5 milijardi eura. Kako i bez toga imaju 60 milijardi kuna neraspoređenog novca, guverner Vujčić kaže da banke nemaju razloga za povećanje kamatnih stopa u Hrvatskoj, neovisno o promjeni smjera monetarne politike Europske središnje banke.

NOVE ODREDBE ZA RADNIKE

Doznajemo detalje zakona koji svi čekaju: Evo dokad ćemo raditi, do 68. godine samo pod jednim uvjetom

Prvi put uvodi se potpuno novo poglavlje posvećeno platformskom radu, za koji bi se u pravilu trebao zaključivati ugovor o radu. Prijedlog izrijekom kaže da je radnik koji rad obavlja korištenjem digitalne radne platforme, u smislu Zakona, fizička osoba koja na temelju sklopljenog ugovora o radu u radnom odnosu obavlja poslove za digitalnu radnu platformu ili za agregatora.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.