Svjetska tržišta

Azijske burze blago porasle, euro iznad 1,09 dolara

Foto: Reuters/PIXSELL
Azijske burze blago porasle, euro iznad 1,09 dolara
22.12.2015.
u 07:13
Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana uzastopnog oštrog pada, što budi nadu da bi do kraja godine američki indeksi ipak mogli završiti u plusu.
Pogledaj originalni članak

Na azijskim su burzama cijene dionica u utorak blago porasle, zahvaljujući rastu Wall Streeta i stabilizaciji cijena nafte, no ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči blagdana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji cijene dionica porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu i Šangaju blago su pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon dva dana uzastopnog oštrog pada, što budi nadu da bi do kraja godine američki indeksi ipak mogli završiti u plusu. Trenutačno je S&P 500 indeks oko 1,5 posto na gubitku u odnosu na početak godine. Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte, nakon što je jučer u jednom trenutku cijena barela na londonskom tržištu zaronila na 36,04 dolara, najnižu razinu od srpnja 2004. godine. Jutros se kreće oko 36,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 36,06 dolara. Osim zbog prekomjerne proizvodnje i slabosti potražnje, cijena nafte pod pritiskom je i zbog visokog tečaja dolara.

Cijena nafte iskazuje se u dolarima, pa svaki rast njegova tečaja čini je skupljom za kupce u drugim valutama. "Cijene nafte mogla bi pasti ispod 30 dolara, no nakon toga ne vidimo daljnje slabosti. Očekujemo da će se na kraju godine cijena kretati bliže razini od 40 dolara", kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management. A na valutnim se tržištima dolar i dalje održava na visokim razinama dosegnutima prošloga tjedna, nakon što je američka središnja banka povećala ključne kamate po prvi puta od 2006. godine. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 98,437 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 121,30 jena, kao i jučer u ovo doba. Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je, pak, na 1,0915 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0860 dolara.

>> Adris Grupa najtrgovanija treći dan zaredom

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.