GOTOVA ERA JEFTINOG DOLARA

Kriza je prošla: Američki Fed povećao kamatne stope za 0,25 postotnih bodova

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
dolari
Foto: REUTERS/Russell Boyce
burza, ilustracija
Foto: Filip Brala/PIXSELL
29.10.2010., Solaris, Sibenik - Burza. Photo:
14.12.2016.
u 21:06
Jači dolar znači da američki proizvod postaje skuplji, ali i da Europa može plasirati više proizvoda na američko tržište
Pogledaj originalni članak

Era jeftinog dolara je završila! Središnja američka banka FED povećala je referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 0,5 posto a najavili su i da u iduće tri godine slijedi rast kamata na ciljanih 3 posto.

Čelnica FED-a Janet Yellen pojasnila je da se gospodarstvo dovoljno brzo oporavlja, očekuje se pad nezaposlenosti u SAD-u na svega 4,5 posto što je ispod prirodne razine nezaposlenosti a predsjednik Donald Trump najavljuje da će potaknuti rast i inflaciju snižavanjem poreza i velikim infrastrukturnim projektima.

Europska Unija i dalje pokušava jeftinim eurom potaknuti jači rast ali inflacija i dalje ostaje daleko ispod ciljanih 2 poato. Dolar je na podizanje referentne kamate reagirao jačanjem u odnosu na sve velike valute, naročito u odnosu na euro koji je pao oko 0.4 posto.

Jači dolar znači da američki proizvod postaje skuplji, ali i da Europa može plasirati više proizvoda na američko tržište pa su tržišta novca oprezna. Dionička tržišta su u laganom padu jer veće kamate znače skuplje kredite ali i isplativiju štednju i ulaganje u obveznice što dionice čini manje atraktivnima.

Obveznice će idućih dana postati skuplje a i bit će se teže zadužiti na dolarskom tržištu. Za Hrvatsku to ne znači prekonoćni rast javnog duga jer smo se od valutnog rizika obveznica s američkog tržišta zaštitili kroz konverziju u euro, ali uskoro će Hrvatska krenuti u izdanje obveznice i morat će vjerojatno platiti višu kamatu na dug.

U okolnostima povijesno niskih kamata plaćamo 11 milijardi kuna kamata godišnje a najave iz SAD-a znak je da će se u idućim godinama za plaćanje dugova iz prošlosti morati izdvojiti još veći novac. 

>> Trumpova tri prioriteta: Ovo je obećao uoči izbora za predsjednika

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Zagor 74
Zagor 74
05:07 15.12.2016.

Eto krasno, a mi i dalje planiramo deficit i financiramo ga novim zaduženjem. Jel to pametno?

Avatar lola lola
lola lola
06:53 16.12.2016.

Zasto uporno pisete predsjednik Trump? Predsjednik je jos uvijek Barack Obama a Trump je buduci predsjednik u 2017.