prvi i najveći u baranji

Agrokor dovršio staklenik za hidroponsku proizvodnju rajčica

Foto: ''
staklenik,Mitrovac
Foto: ''
staklenik,Mitrovac
Foto: ''
staklenik,Mitrovac
27.01.2014.
u 13:44
Staklenik vrijedan 78 milijuna kuna dio je projekta Mitrovac, koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika
Pogledaj originalni članak

U kompleksu Mitrovac u Baranji Agrokor je ovih dana dovršio izgradnju staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj.

Staklenik je dio projekta Mitrovac, koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju, priopćili su iz koncerna Agrokor. U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci.

Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom, a na izvođenju radova i montaži opreme angažirane su brojne hrvatske tvrtke. U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef, što će biti ujedno i jedina domaća proizvodnja te sorte u Hrvatskoj. Očekivani godišnji prinos rajčice je 2300 tona, a prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice. U stakleniku će u prvoj fazi, u stalnom radnom odnosu, biti 50 zaposlenika. Proizvodnja rajčica je cjelogodišnja, a odvija se na način da se na početku proizvodne godine obavlja pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju.

Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Za proces zagrijavanja staklenika, koristi dio toplinske energije iz Agrokorovog bioplinskog postrojenja. Koncern Agrokor u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uz dovršeni staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice planira se uskoro i dovršetak nove farme kapaciteta 2000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna.  Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredu u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 milijuna kuna.

>>Agrokor prikuplja novac za Mercator? U prodaju će i Zvijezda?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MI
mihael6
19:02 27.01.2014.

Super vijesti i putokaz za druge kompanije. Ovakve stvari bi trebale biti udarne vijesti svih medija, a ne politika i prepucavanja.

K2
kritičar_2
12:10 28.01.2014.

Tata opljačkao bivšu državu a sin ide tatinim stopama.