Poslovanje

Adris grupa s rastom neto dobiti za 20 posto

Foto: Promo
Adris grupa s rastom neto dobiti za 20 posto
25.10.2018.
u 12:29
Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 4,7 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast za 12 posto
Pogledaj originalni članak

Neto dobit Adris grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 752 milijuna kuna, što je rast za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestili su u četvrtak iz Adrisa.   

Ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 4,7 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast za 12 posto.

Prihodi od prodaje roba i usluga povećani su za 20 posto, na 4,1 milijardu kuna, ističu iz Adrisa.

Po podacima iz financijskog izvješća, ukupni su rashodi rovinjske grupe u prvih devet mjeseci porasli za gotovo 11 posto, na 3,9 milijardi kuna.

Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović ističe da Adris uspješno posluje te da su poslovi grupe rastući i dugoročno održivi.

"Ne smanjujemo ambicije, investiramo - u proteklih osam godina investirali smo sedam milijardi kuna - povećavamo konkurentnost, izvozimo. Krajnje smo usredotočeni na organski rast i poslovnu izvrsnost, spremni i za nove akvizicije", izjava je Vlahovića koja se prenosi u priopćenju.

Turistička kompanija iz sastava Adris grupe, Maistra u prvih je devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvarila četiri posto više noćenja gostiju, uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 10 posto.

EBITDA (dobit prije amortizacije, kamata i poreza) iznosi 540 milijuna kuna i 10 posto je veća od prošlogodišnje.

Ostvarena neto dobit Maistre od 359 milijuna kuna porasla je na godišnjoj razini za 12 posto.

Kako se ističe u priopćenju, ovogodišnja turistička akvizicija Adris grupe - HUP Zagreb u prvih devet mjeseci ostvaruje devet posto više noćenja gostiju, uz rast prosječne cijene noćenja od pet posto.

Poslovni prihodi HUP-a Zagreb veći su za 13 posto, a EBITDA iznosi 145 milijuna kuna i 14 posto je veća od prošlogodišnje.

Ostvarena neto dobit u iznosu od 96 milijuna kuna veća je 25 posto.

Iz Adrisa pritom ističu da je u tijeku proces poslovne integracije HUP-a Zagreb u turistički dio grupe, a cilj projekta je uspostaviti jedinstveni model upravljanja turističkim dijelom kako bi se nastavio dugoročno održivi rast.

"Danas turistički dio Adris grupe raspolaže s 83 posto hotelskih kapaciteta na razini četiri i pet zvjezdica. Uz kvalitetan portfelj i operativnu izvrsnost, temelj održivosti jest i pozicioniranje u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta - Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu", naglašavaju iz Adrisa.

Tvrtka Cromaris, koja upravlja Adrisovom strateškom poslovnom jedinicom proizvodnja zdrave hrane, u prvih je devet mjeseci zabilježila rast prihoda od prodaje za 14 posto, dok su prihodi od prodaje diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe, porasli za 55 posto.

Cromaris je ostvario neto dobit u iznosu od 21,4 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast za 31 posto.

Iz Adrisa ističu da je Cromaris u prvih devet mjeseci ostvario prodaju od 6.260 tona, što je za 11 posto više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem.

"Količinska prodaja na izvoznim tržištima porasla je 16 posto, od čega najviše na talijanskom, francuskom i njemačkom tržištu. I nadalje se oko tri četvrtine količinske prodaje i 80 posto prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima", ističe se u priopćenju.

U području osiguranja, Croatia osiguranje i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu, s ukupnim udjelom od 30 posto.

Croatia osiguranje je tržišni lider u segmentu neživotnih osiguranja s udjelom od 35,4 posto, a vodeća je pozicija zadržana i u životnim osiguranjima s ostvarenim tržišnim udjelom od 18,6 posto.

Po podacima iz izvješća, Croatia osiguranje je u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ostvarilo ukupnu zaračunatu premija u iznosu od 2,3 milijarde kuna, što je osam posto više od prošlogodišnje.

Bruto zaračunata premija na razini Croatia osiguranja grupe iznosi 2,7 milijardi kuna i 8,5 posto je veća od prošlogodišnje.

U prvih devet mjeseci ove godine Croatia osiguranje grupa ostvarila je dobit prije poreza u iznosu od 403 milijuna kuna, što je rast za 46 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada je dobit iznosila 275 milijuna kuna. Neto dobit iznosi 332 milijuna kuna ili 52 posto više od ostvarenja u prvih devet mjeseci 2017. godine, navodi se u priopćenju Adrisa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.