Rješenje za gužve i zagađenost

Za ove električne dvosjede treba samo vozačka dozvola za moped

Foto: Reuters/PIXSELL
Citroen Ami One Concept
Foto: Reuters/PIXSELL
Citroen Ami One Concept
Foto: Reuters/PIXSELL
Seat Minimó
Foto: Reuters/PIXSELL
Seat Minimó
12.03.2019.
u 08:40
Maksimalna je brzina Ami One Concepta 45 km/h, a doseg s jednim punjenjem 100 km. Osim Citroëna, još jedno zanimljivo vozilo za urbana područja pokretano strujom predstavio je i Seat
Pogledaj originalni članak

Gužve na gradskim prometnicama i zagađenost zbog ispuštanja štetnih plinova iz automobila rastu, mnogi gradovi ograničavaju promet vozila s konvencionalnim motorima u svojim središtima, a sve više proizvođača trudi se predstaviti alternativu. Tako je Citroën za svoju 100. godišnjicu predstavio otkvačen koncept električnoga gradskog automobila Ami One Concept, koji bi mogli voziti i oni bez vozačke dozvole B kategorije, odnosno s vozačkom dozvolom za moped koja vrijedi za one sa 16 navršenih godina (ovisno o zakonodavstvu države i snazi elektromotora u nekim zemljama se traži A kategorija za motocikl).

Vrlo kompaktno vozilo s dužinom od 2,5 metara i masom od 425 kg, dizajnirano je kao alternativa javnom prijevozu poput autobusa, tramvaja ili metroa, kao i mopedima, motociklima, romobilima, za razliku od kojih ipak nudi krov nad glavom te zatvorenu kabinu koja je sigurnija u prometu. Maksimalna je brzina Ami One Concepta 45 km/h, a doseg s jednim punjenjem 100 km.

Foto: Reuters/PIXSELL
Seat Minimó

Osim Citroëna, još jedno zanimljivo vozilo za urbana područja pokretano strujom predstavio je i Seat. Model Minimó ujedinjuje sve prednosti automobila i motocikla. Ovo električno vozilo s četiri kotača dugačko je također 2,5 metra te osigurava vrhunsku mogućnost rukovanja i jednostavno parkiranje, pruža udobnost i sigurnost vozila te agilnost svojstvenu vozilima na dva kotača. Namijenjen je vozaču i suvozaču, koji sjedi iza njega.

Seat Minimó koncepcijski je vrlo sličan Renault Twizyju, električnom vozilu koje se već može kupiti u Hrvatskoj po početnoj cijeni od 76.900 kuna za model s 5 KS, za koji vam je potrebna vozačka dozvola kategorije AM za moped. Za jaču verziju sa 17 KS potrebna je, ipak, B1 kategorija.

Pogledajte intervju s Rimcem u Ženevi:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
ObrenM
10:32 12.03.2019.

Stvarno trebas biti lud da das preko 10000 e za crtani film.Ne sumnjam da ce hrvatska krema radi prestiza kupovati ovaj romobil uz usklik -Sve za cisci okolis.Napomena,baterija kosta ko pola vozila,ali kad se ima moze se.Pitam se dali ce se ovi borci za ekologiju odreci klasicnog vozila.