Vožnja zimi

Vožnja bez zimske opreme ili od snijega i leda neočišćenim autom 1000 kuna

Vožnja bez zimske opreme ili od snijega i leda neočišćenim autom 1000 kuna
19.11.2020.
u 15:37
Od 1. studenog obavezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima i danju. Kazna za one koji nemaju upaljena svjetla danju jest 300 kuna
Pogledaj originalni članak

        Stiglo je hladnije vrijeme, a od 15. studenog obvezna je zimska oprema na svim kontinentalnim državnim cestama i autocestama, kao, dakako, i na svim ostalim cestama kad na njima nastupe zimski uvjeti u vožnji.

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Ako zimske gume imate uskladištene, ne čekajte zadnji čas za montažu jer će onda kod vulkanizera biti najveće gužve. A ako zimske gume ove sezone trebate kupiti, krajnje je vrijeme da kod trgovaca i vulkanizera potražite najbolju opciju.

Za sve koji voze bez propisane zimske opreme na cestama na kojima vladaju zimski uvjeti ili na takozvanim zimskim brzim dionicama državnih cesta i autocesta ili voze bez da su prethodno očistili snijeg ili led s vozila propisana je kazna od 1000 kuna.

No osim guma, prije zimske sezone bilo bi dobro provjeriti i druge dijelove automobila, čija bi vam neispravnost mogla zadati glavobolje u hladnom dijelu godine.

Jutra su sve hladnija, a kad se temperature spuste ispod ništice najteže je akumulatoru. Ako nema dovoljan kapacitet, može doći do problema prilikom paljenja vozila. Stoga je preporuka da provjerite njegovu ispravnost, ali i ispravnost alternatora ili kabela, čija neispravnost također može biti uzrok neuspješnog startanja motora. Mnoge stvari kao pripremu automobila za hladniji dio godine možete obaviti i sami. Primjerice, bilo bi dobro generalno očistiti automobil jer dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakala, što može biti vrlo opasno zbog smanjene vidljivosti koja je ionako lošija u zimsko vrijeme. Nemojte zaboraviti napuniti spremnik za tekućinu za pranje stakala i to zimskim sredstvom koje se ne smrzava na temperaturana ispod 0 stupnjeva Celzija, jer će se ljetna tekućina na niskim temperaturama jednostavno smrznuti na vjetrobranskom staklu.

Od 1. studenog obavezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima i danju. Kazna za one koji nemaju upaljena svjetla danju jest 300 kuna.

Dakako, zimi svakako vozite opreznije zbog opasnijih uvjeta u prometu.

Policija, kao i svake godine, vozačima savjetuje da prilagode brzinu kretanja uvjetima na cesti, povećaju razmak između automobila, upale svjetla na vozilu, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera kretanja, izbjegavaju pretjecati vozila ispred te da pravovremeno pomoću pokazivača smjerova daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom     

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.