Kako ćemo se družiti

Avatari i hologrami budućnost su druženja

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Foto: Microsoft
Alex Kipman, voditelj programera HoloLensa koji je predstavio Mesh
14.03.2021.
u 10:06
Umjesto lica na ekranu budućnost online druženja je u miješanoj stvarnosti, smatraju u Microsoftu
Pogledaj originalni članak

Online sastanci i druženja nisu rezervirani samo za pandemijsko vrijeme, i prije su bili zastupljeni, istina manje, no ipak, nikad nisu postali omiljeni, dapače, tek nužno zlo. Tehnološke tvrtke već neko vrijeme nastoje virtualni doživljaj takvih događanja unaprijediti. Proširena i miješana stvarnost postoji niz godina, ali u mainstream se nikada nije doista ubacila. Radi se o sporadičnim događajima, više kao dodatna zanimljivost negoli praksa. Virtualni obilasci muzeja i razgledanje nekih mjesta također su tu u kontekstu edukacije, ali ni oni nisu nešto čime se svakodnevno koristimo. No, pandemija nas je natjerala da, sad već godinu dana, većinu vremena provodimo pred računalima, i u gomili prozorčića gledamo i komuniciramo s ljudima.

 

U Microsoftu su odlučni u pokušaju da unaprijede upravo takav način sastančenja i druženja pa su protekli tjedan predstavili platformu Mesh za izgradnju aplikacije miješane stvarnosti koja bi trebala omogućiti interaktivnije, zabavnije i korisnije sastanke. Ukratko, kako su demonstrirali, sudionici bi imali svoje avatare koji bi mogli pokazivati, davati i proučavati predmete interesa u obliku holograma. Avatari bi se kretali i komunicirali te bi u nekoj naprednijoj fazi imali i prave izraze lica sudionika i njihov govor tijela. A sve bi se događalo u zajedničkom virtualnom prostoru.

Foto: Microsoft

Vizija je to Mesha, nove platforme za miješanu stvarnost, premda i sami kreatori priznaju da je tek u povojima i da je tehnološki treba razraditi, a istodobno su zabrinuti i zbog toga hoće li biti prihvaćena. Da biste uronili u virtualni prostor sastanka, treba vam za početak HoloLens ili neki drugi uređaj za virtualnu stvarnost. U Microsoftu kažu da nisu isključivi i platforma osim njihova uređaja podržava i ostale “headsetove” kompatibilne s Windowsima (uključujući one iz HP-a, Lenova, Acera, Samsunga i Asusa) te Oculus Quest and Quest 2). Osim uređaja, Mesh će raditi i s pametnim telefonima, osobnim računalima i Mac računalima, tako da se mogu pridružiti i oni bez dodatnog uređaja.

 

Na primjer, ako koristite Microsoft Teams, možda će jednog dana biti moguće smjestiti prozor videokonferencije u virtualni prostor sastanka. Što bi omogućilo interakciju s avatarima i prikaz holograma sa zaslona računala. Sve to zvuči zaista izuzetno dobro, no pitanje je tko to želi koristiti. Microsoft Mesh bio bi najkorisniji za one koji rade s prototipovima, te ih uz pomoć platforme mogu vidjeti u “fizičkom” obliku, kao hologram. Umjesto da se, primjerice, izrađuju 3D prototipi i makete, vidite hologram i popravite, dodate ili oduzmete što treba.

Na fotografiji: Alex Kipman, voditelj programera HoloLensa koji je predstavio Mesh

Foto: Microsoft
Alex Kipman, voditelj programera HoloLensa koji je predstavio Mesh

Kada se pak radi o privatnom druženju, Mesh, kažu u Microsoftu, mogao bi napredovati do toga da se zajednički avatari okupljaju u barovima, na koncertima. Zasad je ograničavajuće što su uređaji za virtualnu stvarnost skupi i nezgrapni. Najpristupačniji, Oculus Quest 2, stoji 299 dolara, a Microsoftov HoloLens primjerice čak 3500 dolara, a uza sve to treba imati računalo i odgovarajući softver.

U Microsoftu kažu da će se cijela priča iz njihove vizije sigurno odviti u budućnosti, jer radi se na naočalama i nekim lakšim, nosivijim uređajima. Usto, Microsoft nije jedini koji se bavi softverom za mješovitu stvarnost i prostora za suradnju ima mnogo. Microsoft je predstavio Mesh na developerskoj konferenciji i zapravo budućnost i razvoj platforme ovisit će o tome kako će programeri iskoristiti ponuđene mogućnosti. U Microsoftu kažu da Mesh neće skupljati podatke o korisnicima, a monetizacija bit će jednostavna, plaćat će se usluga.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.