Istraživanje

Većina muškaraca iz Europe potječe od tek nekolicine predaka

Foto: Andjelko Suhodolcan/PIXSELL
Većina muškaraca iz Europe potječe od tek nekolicine predaka
25.05.2015.
u 14:34
Istraživači su utvrdili DNA niz velikog dijela Y kromosoma koji se prenosio isključivo s očeva na sinove i to u slučajevima 334 muškaraca iz europskih zemalja
Pogledaj originalni članak

Genetičari sa Sveučilišta u Leicesteru u najnovijem su istraživanju otkrili kako većina muškaraca s područja Europe potječe od tek nekolicine predaka iz Brončanog doba i to zbog 'populacijske eksplozije' prije nekoliko tisuća godina, javlja Science Daily.

Istraživači su utvrdili DNA niz velikog dijela Y kromosoma koji se prenosio isključivo s očeva na sinove i to u slučajevima 334 muškaraca iz europskih zemalja. Koristili su nove metode za analiziranje DNA varijacija pomoću kojih je moguće preciznije utvrditi podatke o raznolikosti te preciznije utvrditi vremenski period.

To je omogućilo izradu genealoškog stabla europskih Y kromosoma koje bi se moglo iskoristiti za izračun starosti pojedinih grana. Tri vrlo mlade grane čiji oblici ukazuju na nedavnu ekspanziju, odnose se na Y kromosome čak 64 posto ispitanih muškaraca.

 - Širenje populacije pada tijekom Brončanog doba. Dominanti muškarci unutar tih kulturu mogli bi biti odgovorni za uzorke Y kromosoma koje vidimo danas, kazao je profesor Mark Jobling, jedan od autora istraživanja.

>> Pronađene kosti ljudske vrste stare 2,8 milijuna godina

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TH
thebureque
18:12 25.05.2015.

I tako su nastali Srbi,a onda is trećina pokatoličila.