Prvi kvartal

Unos polovnjaka pada prvi put od ulaska u EU, Golf i dalje najtraženiji

Foto: Luka Klun/Pixsell
VW Golf
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Renault Clio
Foto: VL
rabljeni
19.04.2017.
u 08:51
I dalje nove automobile najviše kupuju poduzeća i rent-a-car tvrtke, a povećava se i broj automobila koji se registriraju zbog reizvoza
Pogledaj originalni članak

Izmjene obračunavanja posebnog poreza na motorna vozila koje su stupile na snagu od Nove godine donijele su promjene. Proizlazi to iz statističkih podataka o registracijama novih i rabljenih automobila iz unosa za prva tri mjeseca. Prvi put nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju pao je broj unosa rabljenih automobila u našu državu.

Nove veće trošarine

U prva tri mjeseca registrirano je 12.395, a u istom vremenskom razdoblju 2016. registrirano je 13.430 polovnjaka. Smanjenje unosa rabljenih izravna je posljedica povećanja trošarina za starija vozila koja su veći zagađivači, a pravu ćemo sliku vidjeti tek nakon nekoliko mjeseci jer su u statistici registracija rabljenih automobila u prvom kvartalu ove godine i mnogi polovnjaci koji su prema starim trošarinama uneseni u Hrvatsku krajem prošle godine. S obzirom na to, u narednim se mjesecima očekuje još veći pad unosa rabljenih automobila.

Tome u prilog govore i iskustva prodavatelja rabljenih automobila koji u ožujku bilježe pad prodaje u odnosu na lanjske godine, bez obzira što je prošli mjesec bio najtopliji u povijesti, a znamo da dolaskom proljeća raste potražnja za automobilima.

Foto: VL

Najtraženiji polovni automobil iz unosa i dalje je Volkswagen Golf s 1463 registracije, ispred VW Passata s 631, Renault Meganea s 588, BMW Serije 3 s 559 i Ford Focusa s 430 registracija. Za razliku od rabljenih automobila koji imaju negativan trend, prodaja novih automobila u Hrvatskoj raste. U prva tri mjeseca 2017. godine registrirano je 10.876 novih automobila, što je u odnosu na prva tri mjeseca 2016. (9126) 19,14 posto više.

Golf tek na osmom mjestu

Ali, prema neslužbenim informacijama, nema velikog pomaka u udjelu građana kod kupovine novih automobila. Taj je udjel lani iznosio 30,6%, pa su i dalje najbrojniji kupci pravne osobe, od poduzeća, rent-a-car tvrtki, do državnih institucija. Također neslužbeno, sve je više reizvoza novih automobila, odnosno jednodnevnih registracija novih automobila koji se potom odjavljuju i prodaju izvan Hrvatske. Tako pojedini zastupnici automarki fiktivno povećavaju svoju prodaju i ‘bildaju’ hrvatsko tržište automobila.

Najprodavanija marka novih automobila u Hrvatskoj je i dalje Volkswagen s 1501 registracijom, ispred Škode (1006), Opela, Renaulta i Suzukija. Kod modela je novi lider tržišta Renault Clio koji bilježi 454 registracije, a odmah je iza njega Suzuki Vitara s 447 registracija u prvom kvartalu. Slijede Opel Astra, Škoda Octavia, Ford Focus, VW Polo i Tiguan, a tek je na osmom mjestu godinama najprodavaniji model u Hrvatskoj VW Golf s 284 registracije, što će se vjerojatno promijeniti jer je na tržište nedavno stigao redizajnirani model.

>> Evo na što morate paziti kupujete li rabljeni automobil!

>> Rabljeni BMW i3 i Tesla S su skuplji od novih modela

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DE
deda1234
10:26 19.04.2017.

pa naravno kad ono sto je pristupacno nasim gradanima ti su drasticno digli trosarine!

SM
SmellsLikeŠit
21:13 19.04.2017.

jasno kad su harači veći od cijene automobila