Internet stvari

Kad fizički objekti dobiju glas i ožive

Kad fizički objekti dobiju glas i ožive
01.11.2017.
u 13:00
Hrvatska je kao prva među zemljama ovog dijela Europe odabrana za partnera Sigfoxa
Pogledaj originalni članak

Sigfox, francuska tvrtka i pionir razvoja tehnologija za povezivanje stvari (Internet of Things – IoT) koja se gotovo od početka nazivala jednom od najvećih priča u mobilnoj industriji, odnedavno je prisutna i u Hrvatskoj. Najavljeno je to na konferenciji Sigfox World IoT Expo održanoj krajem rujna u Pragu u sklopu koje je ovaj globalni IoT operator predstavio novitete u svojoj ponudi, kao i četiri nova partnera – uz Hrvatsku, listi članova globalne Sigfoxove obitelji pridružili su se i Kostarika, Tunis i Tajland. Na Sigfox World Iot Expou održane su i brojne panel-diskusije, predstavljena su najnovija IoT postignuća Boscha, SAP-a, PWC-a i Airbusa te su se u popodnevnim satima održavala tzv. pitchanja i različite radionice. Više od sto izlagača i 1000 sudionika iz cijelog svijeta pokazalo je već gotova rješenja iz sfere IoT-a te je istodobno pružena i prilika za kreiranje brojnih novih suradnji.

– Sigfox World IoT Expo predstavlja prekretnicu na našem putovanju, a pokrenut je s ciljem da postane prepoznatljiva točka u IoT svijetu. Stvarali smo ovaj trenutak od pokretanja tvrtke 2010. godine kreirajući pri tome brojne aplikacije i omogućavali isporuku milijun poruka dnevno – riječi su kojima je predsjednik uprave tvrtke Sigfoxa Ludovic Le Moan najavio Sigfoxov Expo. Njegova je, kaže, vizija bila dati glas fizičkom svijetu i objektima oko nas dozvoliti da ožive, a da pri tome troše što je manje moguće energije. Upravo je po novim poslovnim modelima i rješenjima koja su prije bila nezamisliva Sigfox, među ostalim, i poznat. Konkretno, riječ je o niskoenergetskoj širokopojasnoj bežičnoj tehnologiji LPWA (Low Power Wide Area) koja drastično smanjuje troškove i potrošnju energije potrebne za sigurno povezivanje fizičkih uređaja s Cloud uslugama.

Hrvatska pokazala interes

Dok Sigfox osigurava tehnologiju, Bosch izrađuje bazne stanice, a partneri se obvezuju da će na nacionalnoj razini ne samo implementirati, nego i upravljati mrežnom infrastrukturom. Zajedno s posljednjim pridruženim članovima, Sigfox je sada prisutan u 36 zemalja, dok jedan od kratkoročno postavljenih ciljeva podrazumijeva pokrivanje 60 zemalja do 2018. godine što bi značilo da će 660 milijuna stanovnika imati priliku postati dijelom IoT zajednice. Hrvatska je kao prva među zemljama ovog dijela Europe odabrana, kako je objasnio Ludovic Le Moan, jer je naša zemlja pokazala interes, a očekivano vrijeme implementacije potrebne infrastrukture je od 18 do 24 mjeseca.

Većina rješenja tek dolazi

– Uzbuđeni smo zbog suradnje sa svim našim novim partnerima jer takav potez predstavlja još jedan ključan korak prema Sigfoxovoj viziji globalne mrežne infrastrukture. Zajedno stvaramo bolju budućnost – u sklopu konferencije za novinare kazao je potpredsjednik i suosnivač Sigfoxa Rodolphe Baronnet-Frugès. Naime, ono što Sigfox radi zapravo su uređaji i pripadajuća rješenja koji mogu slati isključivo male količine podataka, i to u ograničenim serijama. Takvo što možda zvuči nepotrebno ili nedovoljno u desetljeću koje karakterizira mogućnost da čitavi terabajti podataka mogu biti poslani u vrlo kratkom vremenu, no ovdje je riječ o nečem sasvim drugom. Na frekvencijama 868 MHz (megaherca) u Europi i 902 MHz u SAD-u razmjenom informativnih poruka događa se prava digitalizacija zahvaljujući kojoj milijarda objekata može sudjelovati u gospodarskom i društvenom razvoju. Uređaji koji funkcioniraju u sklopu Sigfoxa svoje poruke emitiraju kompatibilno s Bluetooth vezama, jednako kao i s mobilnim GPS 2G, 3G i 4G te klasičnom WiFi mrežom. No, kako taj pomalo znanstvenofantastični IoT zapravo funkcionira? Prag je pokazao – vrlo raznoliko. Od zdravstva, pametnog transporta ili pametnog upravljanja vodnim resursima, preko pametnog parkinga ili upravljanja otpadom, praćenja usjeva u sklopu pametne poljoprivrede, pa čak i za kontrolu temperature i kvalitete vode u vanjskim bazenima, IoT ima tolike mogućnosti primjene, a većina će se njih zapravo tek osmisliti.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.