Nanotehnologija

Pokreti naših tijela i otkucaji srca punit će mobitele i mp3 playere

Foto: VL
Pokreti naših tijela i otkucaji srca punit će mobitele i mp3 playere
31.03.2011.
u 19:12
Za izradu čipa koristi se 500 nano-žica od cinkova oksida koje proizvode struju kada god ih se stimulira.
Pogledaj originalni članak

Zaboravite punjače i struju jer sve što će vam ubuduće trebati za punjenje mobitela, fotoaparata i mp3 playera jest vaše srce! Američki istraživači razvili su čip koji se koristi ljudskim kretanjem za proizvodnju struje. Nadaju se da je to idealno polazište za razvoj tehnologije kojom bi se mali elektronički uređaji punili otkucajima srca, bez ikakve potrebe za baterijama.

Za izradu čipa koristi se 500 nano-žica od cinkova oksida koje proizvode struju kada god ih se stimulira. Takve su žice 500 puta tanje od ljudske dlake. Znanstvenici tvrde da i lagani pritisak prstom može biti dovoljan za proizvodnju male količine struje. Tehnologiju su isprobali su na LCD-zaslonima i diodama koje su uspjeli pokrenuti, ali nadaju se da mogu ići mnogo dalje.

– Naši nanogeneratori promijenit će živote. Ako ustrajemo na njihovu usavršavanju, mogli bi pokretati i uređaje koji traže više struje – rekao je voditelj istraživanja dr. Zhong Lin Wang. Zahvaljujući ovom otkriću, više se nećete dovesti u situaciju da ostanete “bez baterije” niti se time koristiti kao isprikom za nejavljanje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.