Strateška suradnja

Njemački BASF i ruski Nornickel dogovorili suradnju na proizvodnji baterija za električna vozila

Foto: INA FASSBENDER/REUTERS/PIXSELL
Njemački BASF
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Norilsk Nickel
22.10.2018.
u 12:12
Dio sporazuma odnosi se na dugoročni ugovor o opskrbi niklom i kobaltom, dok će BASF izgraditi tvornicu baterija blizu postrojenja za preradu nikla i kobalta u vlasništvu Nornickela
Pogledaj originalni članak

Njemački BASF i ruski Norilsk Nickel (Nornickel) dogovorili su stratešku suradnju kako bi odgovorili na sve veću potražnju za baterijama za električna vozila, izvijestile su kompanije u ponedjeljak.

Dio sporazuma odnosi se na dugoročni ugovor o opskrbi niklom i kobaltom, dok će BASF izgraditi tvornicu baterija u finskoj Harjavalti, blizu postrojenja za preradu nikla i kobalta u vlasništvu Nornickela.

Suradnja je sastavni dio BASF-ova plana o ulaganju do 400 milijuna eura u sklopu prve faze gradnje proizvodnih pogona za katodne materijale u Europi. Početak rada pogona, koji će proizvoditi baterije za oko 300.000 električnih vozila godišnje, planira se za kraj 2020. godine.

"Ulaganjem u Harjavalti BASF će proširiti prisutnost na sve velike regije, pri čemu će lokalna proizvodnja i približavanje klijentima dodatno poduprijeti ubrzano rastuće tržište električnih automobila", priopćio je predsjednik poslovanja katalizatora BASF-a Kenneth Lane.

"Kada tome dodamo našu suradnju s Nornickelom, stvorit ćemo snažnu platformu koja će povezivati vodeće tvrtke u opskrbi sirovinama s tehnologijom i proizvodnjom materijala za baterije", dodao je Lane.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ČI
čikaga
15:12 22.10.2018.

To je plod sankcija. Merkelica dela tvornice, a šljakeri iz dol8ne Neretve mandarine u kontejner. Nije ona luda. A što je najvažnije dolazi iz bivšeg DDR-a. Unija i njene restrikcije vrijede samo za bokčiju, pa to sranje nismo ni trebali.