Kolumna

Koje su posljedice rata Amerike i Kine za Hrvatsku i EU

Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
Huawei
28.05.2019.
u 16:42
Nažalost, posljedice ucjene patentima, tehnologijama procesora, softvera ili rijetkim materijalima može dovesti do raspada globalnog digitalnog sustava i povrata u “pećinsko doba” izoliranih i nekompatibilnih telekomunikacijskih i IT sustava
Pogledaj originalni članak

Sve je bilo divno, pametni mobitel najočitiji je dokaz globalne povezanosti, potpune demokratizacije, jednakosti na cijelom svijetu. Beskrajni izbor raznih modela, od poshy iPhonea, shiny Samsunga i Huaweija, odličnih i povoljnih kineskih inačica i čak i naše dobre Noe...

Iskreno, nitko nije ni razmišljao što je unutra u našem voljenom pametnom telefonu... neki čudni komplicirani čipovi, rijetke zemlje, softveri u vidu operativnog sustava, appovi.... Najvažnije da možemo chatati, postati, tražiti, slikati, naručiti Uber ili taksi, platiti račun bez čekanja u pošti ili banci.

I onda odjednom, jednom odlukom cijeli sustav se zaljuljao, jedna tvrtka je na nekoj “crnoj listi”, možda dođe i druga, treća, i moj mobitel, neću dobiti najnoviji update, neću moći staviti novu aplikaciju... nezamislivo!

Početak je sasvim jednostavan, trgovinski rat između SAD-a i Kine garniran tzv. “security issues”. Što je bolje za postizanje svjetske pažnje, uključenje cijelog svijeta u trgovinski i/ili politički sukob, od mobilnih komunikacija, pametnih telefona, puni pogodak koji se tiče svakog stanovnika planeta, bilo kroz razvoj infrastrukture ili dostupnost pametnih telefona i njihove funkcionalnosti. Carine na čelik, aluminij, pšenicu, soju ili plastične igračke ne zvuče tako seksi niti osjećamo izravni efekt.

Uzrok kaosu nije preslagivanje u tehnobiznisu, ali može postati posljedica. “Security” je tu samo izgovor jer je jasno da je jedini do sada otkriveni i priznati “tapping” bio od američkih službi i one, naravno, žele zadržati monopol.

Za pretpostaviti je da se oni perfektno služe rupama i “propustima” u digitalnim i telekomunikacijskim tehnologijama i po toj analogiji polaze od toga da i druge službe pokušavaju isto. Bitno je navesti da do sada nije bilo apsolutno nikakvog dokaza ni osnovane sumnje da je ijedan proizvođač telekom-opreme ili operator bio aktivno ili pasivno uključen u sigurnosne slučajeve. Bilo bi i beskrajno glupo od bilo kojeg proizvođača to namjerno činiti jer bi otkrivanjem (a sve se otkrije) zauvijek zatvorili vrata svih tržišta. Znači, radi se o trgovinskom i političkom sukobu koji je na sasvim drugom nivou, a čak i divovi poput Googlea, Qualcoma, Huaweija samo su igračke i oruđe u tom sukobu. S druge strane ovaj slučaj pokazuje da postoji jaka ovisnost globalnog digitaliziranog svijeta o američkim tehnologijama i on neće brzo nestati.

Kina je dobrim dijelom “zaštitila” svoj web i njegove servise, Rusija donekle, a Europa je bespomoćna. Europa se u aktualnom sukobu i ne spominje, mi smo “nevažni”, ali ćemo osjetiti sve posljedice svih koraka obiju strana. Ozbiljniji povod za pojačano ulaganje Europe u R&D (istraživanje i razvoj) ne može postojati, možda se probudimo ako naši digitalizirani Audiji, BMW-i, Mercedesi, Fiati ili Renaulti jednostavno stanu jer se neki ugrađeni procesor “predomislio” i sluša samo američke ili kineske naredbe?

Nažalost, posljedice ucjene patentima, tehnologijama procesora, softvera ili rijetkim materijalima može dovesti do raspada globalnog digitalnog sustava i povrata u “pećinsko doba” izoliranih i nekompatibilnih telekomunikacijskih i IT sustava što bi imalo fatalne posljedice na svjetsko gospodarstvo i na kraju na mir u svijetu. Ne možemo ni zamisliti kakve bi bile posljedice filtriranja ili zatvaranja SWIFT-a, DNS servisa (interneta) ili ARS-a (airline reservation sistem)... Opasna igra.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

BE
benediktus
18:29 28.05.2019.

Očekivao sam da ću nešto saznati "od moćnog šefa telekoma" međutim ništa. Potrošen papir i tinta. Autor samo želi impresionirati korištenjem tuđica i skraćenica.

DU
Deleted user
18:38 28.05.2019.

Koja silna briga oko nekog uređaja zvanog telefon! Pa zar je to ljudima doista tako važno pomagalo? Ne može se bez njega? Pazi lika, kako ću instalirati najnoviju aplikaciju? Onda ju ne instaliraš, i uživaš u drugim puno važnijim i korisnijim stvarima.

HA
Hagar
19:02 28.05.2019.

Znači kad Kina filtrira DNS ili SWIFT, kao i cijeli promet koji ide van Kine onda je to u redu i zamislivo. Autor to zove zaštitom svog prostora a ne cenzurom. Drugo postoji brdo dokaza, dobro dokumentiranih od operatera kao sto je britanski vodaphone o sigurnosnim propustima Huawei opreme u zadnjih 10 god. za neke je tesko vjerovati da nisu namjerni. Ali zbog nelojalnog i ogromnog financiranja od Kineske drzave imali su dampiske cijene pa su operateri pristajali na to. Znaju li Britanci sada kako im se dogodio Brexit? Za Rakara znam da ima predrasude jer je bio a mozda jos jest na Kineskoj platnoj listi al sto ovom autoru treba ovakav tekst?