VELIKI VODIČ

Najbolji savjeti za rad od kuće

Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
Foto: Logitech
Najbolji savjeti za rad od kuće
01.02.2021.
u 09:03
Ako niste sigurni jeste li u potpunosti opremljeni za rad kod kuće ili nikako ne uspijevate dosegnuti onu razinu produktivnosti na koju ste navikli u uredu, donosimo savjete koji će vam pomoći da rad u vlastitom domu učinite maksimalno efikasnim i ugodnim
Pogledaj originalni članak

Posebne mjere za prevenciju širenja koronavirusa na globalnoj razini većinu nas su primorale na rad od kuće. Iako je mnogo onih koji svoje poslove već duže vrijeme obavljaju sa najrazličitijih mjesta na planeti, mnogo je i onih koji su tek nedavno saznali što znači rad izvan firme.

Kojoj god grupi pripadali, sigurni smo da znate koliko je važno da za uspješno i neometano obavljanje posla imate lokaciju, uvjete i opremu koja će vam to omogućiti. Da bi zadržali motivaciju i produktivnost pri radu koje inače imamo na radnom mjestu, donosimo vam najbolje savjete za rad od kuće koji će vam pomoći za bolju organizaciju posla iz udobnosti vlastitog doma.

1. Definirajte svoj jutarnji ritual i držite ga se

Jutarnji rituali su jako bitni jer način na koji se probudimo može uvelike utjecati na ostatak našeg dana. Netko ujutro voli popiti kavu ili čaj u miru sa svojim mislima, dok drugi pak prelistavaju e-mailove i vijesti ili se druže s ukućanima. Odredite svoj jutarnji ritual i držite ga se jer će vam njegovanje navika pomoći da budete fokusirani i produktivni kroz dan, a tako ćete ujedno i vježbati svoje organizacijske sposobnosti.

2. Obucite lijepu i ugodnu odjeću koja će vam pomoći da se prebacite u radni mindset

Mnogi tijekom rada kod kuće ostaju u pidžamama ili trenirkama, što se prema istraživanjima pokazalo kao velika greška. Naime, odjeća uvelike utječe na uživljavanje u ulogu, odnosno stvaranje osjećaja da smo „na poslu“, stoga savjetujemo da se obavezno malo sredite, a i bolje ćete se osjećati tijekom komunikacije s kolegama preko videopoziva.

3. Odredite jedno mjesto za rad i organizirajte ga

Pronađite savršeno mjesto u vašem domu koje vas opušta i inspirira te napravite mini ured. Pobrinite se da je vaš radni kutak uvijek uredan, posložen i da ima sve što vam je potrebno za radni dio dana. Radom na istom mjestu svaki dan trenirate mozak da poveže odabrano mjesto s poslom, dok bi vas mjesta koja inače koristite za odmor mogla previše opustiti ili potaknuti da se osjećate pospano i neproduktivno.

Foto: Logitech
Idealan prostor za rad od kuće je prostran stol, dovoljno velik da na njega stanu vaš uređaj, svi potrebni papiri te poneki osobni detalj koji će stvoriti „dobru vibru“ i pomoći vam pri koncentraciji

4. Eliminirajte smetala, odnosno tzv. „kradljivce vremena“

Većina komunikacije odvija se preko mobitela, no zvuk poruke ili obavijesti koja nije hitna, a prekida nas svakih nekoliko minuta uvelike smanjuje koncentraciju, produktivnost i želju za završetkom radnog zadatka. Rješenje je jednostavno – odspojite internet i utišajte obavijesti na privatnom mobitelu tijekom posla. Pristigle obavijesti možete pogledati tijekom pauze i odgovoriti na one hitne, a ostale ostaviti za kasnije.

5. Dogovorite s ukućanima pravila i raspored oko drugih aktivnosti i obveza u kućanstvu

Ako želite učinkovito izvršavati svoje radne zadatke, bilo bi dobro da sa svojim ukućanima dogovorite raspored oko svih drugih obaveza koje imate kao što su briga oko djece, kuhanje ručka, odlazak u šetnju s djecom, briga o kućnim ljubimcima i slično. Na taj način ćete si lakše isplanirati zadatke, predvidjeti vrijeme koje vam je potrebno za njihovo obavljanje i uskladiti ih sa svojim radnim obavezama, kao i obavezama vaših ukućana.

6. Napravite listu zadataka i poslova koje ćete taj dan napraviti

Čuvena TO DO lista idealan je saveznik u organizaciji vašeg rada od kuće jer vam omogućuje da posložite prioritete i pratite napredak realizacije zadataka. Ovo je bitno kako biste se lakše fokusirali na svoje ciljeve, a ne gubili vrijeme na usputne posliće po kući.

7. Uživajte u svakoj pauzi

Da biste bili što produktivniji važno je imati pauze tijekom rada. Pauze mogu biti kratke, oko 3 do 5 minuta ili duže, od 15 do 30 minuta. Tijekom pauze se posvetite onome u čemu uživate, primjerice izađite na balkon i udahnite svježi zrak, protegnite noge, pojedite nešto, napravite si ukusan napitak ili jednostavno pročistite misli kako biste se na rad vratili svježiji i koncentriraniji.

8. Održavajte kontakt s drugim kolegama

Na poslu često komunicirate s kolegama koji sjede pored vas, a to isto možete nastaviti prakticirati i od kuće. Možda morate komunicirati o poslu, ali izdvojite vrijeme i za one male ležerne razgovore koji služe za razvoj bliskosti i osjećaj pripadanja timu. Preporučujemo vam da za komunikaciju ne upotrebljavate samo elektronsku poštu. Omiljenim kolegama barem jednom tjedno pošaljite poruku ili se povežite video pozivom putem Zooma ili Teamsa.

9. Završite radni dan zatvaranjem ureda

Kao što odlazak iz ureda uobičajeno označava kraj radnog vremena, nastavite njegovati iste navike i kod kuće. Nakon što završite s poslom, pospremite svoje radno mjesto i usmjerite pažnju na druge aktivnosti. Pazite da vam se radni dan ne rastegne na 24 sata jer, dugoročno gledano, to nije zdravo. Neke nam aktivnosti prazne baterije, a neke pune, stoga je važno održavati kvalitetan balans između svih dijelova našeg života.

10. Pobrinite se da imate sve što vam je potrebno

Bez obzira koliko dugo traje vaš radni dan, važno je da imate pri ruci svu potrebu opremu. Naravno, ne trebate ulagati previše novaca u skupocjenu opremu, ali nabavite osnovne stvari za brži i jednostavniji rad.

Za svakodnevnu komunikaciju s kolegama i konstruktivne sastanke važno je izabrati dobru video kameru, a među najkvalitetnijima na tržištu posebno se ističe Logitechova C 920 Web kamera uz full HD rezoluciju, autofokus, stereo zvuk i automatsku prilagodbu svjetla.

Foto: Logitech
Logitech C 920 Web osigurat će vam vrhunsku kvalitetu video poziva

Tvrtka Logitech izdvaja se kao jedna od vodećih Tech kompanija s više od 30 godina iskustva u IT industriji, a predstavila je novu MX seriju proizvoda koji će vam omogućiti rad uz najbolje performanse. Tako se u bogatoj ponudi kvalitetnih kompjuterskih miševa posebno izdvaja ultimativni MX Master 3 bežični miš čije je elektromagnetsko skrolanje dovoljno precizno da se zaustavi na pikselu i dovoljno brzo da u sekundi pomiče 1.000 linija. Osim što je ultra tih, ovaj najnapredniji miš serije Master dosad, brži je čak 90%, a precizniji čak 87%, dok njegova silueta savršeno pristaje dlanu. Omogućit će vam besprijekorno upravljanje s više računala i rad na svakoj površini te tako maksimalno olakšati sve poslovne zadatke.

Foto: Logitech
MX Master izdvaja se kao jedan od najkvalitetnijih miševa na tržištu koji će vam omogućiti rad uz najbolje performanse

U Logitechovoj ponudi također se izdvaja MX Anywhere 3 bežični miš koji je tako nazvan zato što radi na gotovo svakoj podlozi, pa čak i na staklu, zahvaljujući Darkfield tehnologiji. U skladu s aktualnim trendovima na tržištu, naglasak više nije samo na tehnološkim karakteristikama, nego i na jednako kvalitetnoj estetskoj komponenti zbog koje ovaj miš izgleda jednostavno fantastično. Uz prethodno izdanje u crnoj/antracit boji, sada je dostupan u još tri boje – crnoj bijeloj i rozoj, koja se već istaknula kao poseban favorit među ženskom publikom. Oduševit će vas svojim preciznim senzorom, pomicanjem do 1.000 linija u sekundi, tihim radom, mogućnošću istovremenog povezivanja na tri uređaja i trajanjem baterije do 70 dana.

Foto: Logitech
Kod MX Anywhere bežičnog miša oduševit će vas činjenica da radi na gotovo svakoj podlozi, pa čak i na staklu

Ne zaboravite i važnost kvalitetne tipkovnice koja može značajno unaprijediti brzinu i kvalitetu vašeg tipkanja, a bežična MX Keys tipkovnica omogućit će vam besprijekoran osjet tipkanja zahvaljujući posebnom udubljenju svake tipke. Ova tanka i lagana tipkovnica ima osvjetljena slova na tipkama i pozadinsko osvjetljenje za vaš lakši rad u svim uvjetima te tihe easy switch tipke za spajanje na tri uređaja istovremeno. Njezin elegantan dizajn još jednom potvrđuje Logitechov iskorak prema upotpunjavanju najnaprednije tehnologije s dizajnerskim inovacijama, što dokazuju i brojne nagrade za dizajn koje svake godine osvajaju od strane eminentnih svjetskih udruga.

Foto: Logitech
Udobna i kvalitetna MX Keys tipkovnica značajno će unaprijediti brzinu i kvalitetu vašeg tipkanja

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da budete što produktivniji i sve svoje zadatke od kuće izvršavate brzo, jednostavno i učinkovito.

Sadržaj nastao u suradnji s Logitechom.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr