Jedini je kandidat za preuzimanje kultnoga švedskog brenda nizozemski Spyker

Gasi se Saab, miljenik liječnika, pravnika i sveučilišnih profesora

Gasi se Saab, miljenik liječnika, pravnika i sveučilišnih profesora
30.12.2009.
u 13:15
Spyker je GM-u poslao novu izmijenjenu kvalitetniju ponudu i nada se da će je do Nove godine Amerikanci prihvatiti.
Pogledaj originalni članak

Život uglednog proizvođača automobila Saaba, miljenika liječnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora, visi o koncu. Zbog dugogodišnjih gubitaka i neuspješnih pregovora o prodaji, njegov vlasnik General Motors, koji je i sam u stečaju, spreman je ugasiti poznati švedski brand ako u najkraćem roku (do kraja ove godine) ne dobije ponudu za kupnju koja bi ga zadovoljila.

Smetnja - ruski kapital
Mjesecima je najizgledniji kupac Saaba bio Koenigsegg – švedska manufaktura luksuznih supersportskih automobila, ali su na kraju shvatili da bi im preuzimanje Saaba bio prevelik zalogaj. Nakon njih u pregovore s GM-om za preuzimanje Saaba ušao je Spyker – nizozemski proizvođač maloserijskih sportskih automobila (ove godine su prodali samo pedesetak automobila).

Ali u pregovorima koji su još u tijeku kamen spoticanja je suvlasnik Spykera, ruska Converse grupa čiji je vlasnik bankar Vladimir Antonov te njihova nezadovoljavajuća ponuda. Podsjetimo, ruski je kapital General Motorsu smetao i u pregovorima s Magnom o prodaji Opela, kada je Magninu ponudu poduprla ruska banka Sperbank. Amerikanci jednostavno ne žele Rusima prodati “know how” za proizvodnju automobila.

Spyker je GM-u poslao novu izmijenjenu kvalitetniju ponudu i nada se da će je do Nove godine Amerikanci prihvatiti.

Samo traže novac?
Ugledni analitičari nagađaju i da je objava GM-a da će ugasiti Saab izravan mig švedskoj vladi da osigura novac za njegovu sanaciju (nešto slično su Amerikanci radili s Opelom i njemačkom vladom).

Naravno, švedska se vlada odmah uključila u pregovore budući da je u pitanju 3400 radnih mjesta u tvornici Saaba u gradu Trollhättanu te još najmanje 1000 radnih mjesta u raznim švedskim tvrtkama dobavljačima. GM je već ugasio neprofitabilne brandove Pontiac i Saturn, a hoće li ista sudbina zadesiti kultni Saab, trebalo bi se doznati do kraja godine.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
20:41 04.01.2010.

na slici je zapravo Saab 95, karavan verzija Saaba 96