PREMIJERA

Formentor ima glavnu ulogu u Cuprinoj novoj eri. Pogledajte zašto

Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
Foto: Cupra
29.09.2020.
u 12:46
U Hrvatsku bi Formentor trebao stići u prosincu. U početku će se nuditi sa snažnim turbobenzincem s 310 konjskih snaga, a među opcijama koje će probiti led na tržištu je i plug-in hibrid od 245 konja
Pogledaj originalni članak

I Seat se prilagodio novonastalim uvjetima, pa je povodom početka njegove proizvodnje preko videokonferencije predstavio potpuno novi model Cupra Formentor. Cupra je, naime, Seatov podbrend, a Formentor je prvo vozilo koje je ova marka razvila od početka do kraja, prvi model stvoren ekskluzivno za brend Cupra.
- Dizajniran je u Martorellu, razvijen je u Martorellu, a tu se i proizvodi. Seat je jedna tvrtka s dvije marke, za dva različita profila ljudi. Cupra je novi brend, izazovan, fokusiran na dizajn i performanse. Formentor je vjerojatno najveći korak u povijesti marke Cupra. 100% je razvijen kao Cupra model i sadrži bit brenda Cupra. Pomoći će Cupri ne samo u prodaji, već i da Cupra kao marka postane vidljivija na cestama – pojasnio je Wayne Griffiths, generalni direktor marke Cupra i, 48 sati nakon ove prezentacije, novi predsjednik tvrtke Seat.

Novi crossover objedinjuje markantan dizajn, pogonske sustave visokih performansi i praktičnost svojstvenu obiteljskim automobilima. Očekuje se da će na hrvatsko tržište stići u prosincu ove godine. Cijene po pojedinim tržištima još nisu određene, no generalno se spominje iznos od 43.000 eura. Cupra Formentor moći će se izabrati sa sedam pogonskih opcija, a u početku će biti dostupan s dvolitrenim TSI benzinskim motorom s turbopunjačem i ukupnom snagom od 310 konja, uz okretni moment od 400 Nm, te opremljen 4Drive tehnologijom. Na raspolaganju će biti i plug-in hibridna verzija sa snagom od 245 KS. Hibridni pogonski sklop čine 1,4-litreni TSI benzinac snage 150 KS i elektromotor snage 115 KS s paketom litij-ionskih baterija od 13 kWh. Samo na struju doseg mu je oko 50 kilometara. U obje navedene izvedbe ugrađuje se DSG automatski mjenjač s dvije spojke.

Cupra Formentor podsjeća na robusno terensko vozilo, no dizajnerski su mu linije ipak ublažene, pa je krajnji rezultat dinamična silueta. Formentor je 445 centimetara dugačak, 183,9 cm je širok, te je 151,1 cm visok. U kombinaciji s 268 cm razmaka među osovinama, pruža prostranu putničku kabinu i prtljažnik kapaciteta 450 litara. Formentor 'gađa' u dva ključna cilja današnjice – crossover je i nudi se i kao hibrid. Potpuno električna izvedba zasad nije u planu. Plug-in hibrid na tržište bi trebao stići u siječnju iduće godine, a upravo se od Formentora očekuje da 2021. nosi oko 50% prodaje marke Cupra. Također, ukupne Cuprine prodajne brojke trebale bi se udvostručiti. Teži se da Cupra postane globalni brend i tu leži još jedna Formentorova uloga – s njim će Cupra iskoračiti na tržišta izvan Europe.
Kako se Seat i Cupra drže u krizi uzrokovanoj Covidom-19 i kako teku pripreme za elektrifikaciju?
- Srpanj je bez obzira na Covid-19 bio najbolji mjesec u Cuprinoj povijesti, a dobri su bili i kolovoz i rujan. Dobro smo se pripremili i za eru elektrifikacije. Uložili smo u nove proizvode i tehnologije. Već imamo pet novih električnih i hibridnih modela spremnih da iduće godine izađu na cestu. Za iduću godinu u planu je i prva potpuno električna Cupra, model El-Born – rekao je Wayne Griffiths.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.