OPREZ

Evo kako najlakše provjeriti kupujete li ukradeni mobitel

Foto: Thinkstock
Evo kako najlakše provjeriti kupujete li ukradeni mobitel
17.05.2017.
u 08:55
Američki teleoperateri imaju zajedničku bazu podataka gdje drže te broje uređaja koji su prijavljeni kao ukradeni i neće dopustiti njihovo spajanje na mrežu
Pogledaj originalni članak

Kupujete li mobitel preko oglasnika svakako treba pripaziti na više stvari. Prvo, ako plaćate na 'neviđeno' i mobitel vam dolazi poštom mogli bi ostati neugodno iznenađeni ako u paketu pronađete nešto sasvim drugo. 

Prijevare su lako moguće i zato bi najbolje bilo da uređaj prije kupnje dobro pregledate. No, i onda postoji opasnost da kupite uređaj koji je ukraden. Kako najlakše provjeriti je li mobitel prijavljen kao ukraden? Pomoću IMEI broja koji se dobije kada se utipka kod *#06#.

Te brojeve moguće je pronaći i na stražnjoj strani uređaja, na kutiji proizvoda ili na području gdje se nalazi baterija

Američki teleoperateri imaju zajedničku bazu podataka gdje drže te broje uređaja koji su prijavljeni kao ukradeni i neće dopustiti njihovo spajanje na mrežu, piše Verge

Tako je u SAD-u puštena u rad stranica na kojoj možete provjeriti radi li se o ukradenom uređaju. Dovoljno je na Stolen Phone Checker ukucati IMEI i ubrzo ćete saznati govori li prodavač istinu. Ova stranica ograničena je samo na područje SAD-a.

No, ovo nije prvi takav servis. Stranica ImeiPro nema takvo ograničenje i ona će vam otkriti radi li se o ukradenoj robi. Na stranici navode kako se može provjeriti je li mobitel ukraden bilo gdje u svijetu te da je njihova preciznost 99,9%.

Moguće je i prijaviti nestali mobitel, bez obzira radi li se o izgubljenom ili ukradenom uređaju. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.