TRŽIŠTE AUTOMOBILA

Europa je već 12 mjeseci u pozitivi

Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
Europa je već 12 mjeseci u pozitivi
27.09.2014.
u 10:00
Ove godine prodano je ukupno 8,628.789 novih automobila
Pogledaj originalni članak

Europsko tržište novih automobila 12 mjeseci za redom bilježi rast, što je i više nego jasan pokazatelj da su se zemlje europskog okruženja u tom dijelu gospodarstva oporavile. U kolovozu je rast europskog tržišta iznosio 2,7 posto, u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. Pokazuje to analiza tvrtke Jato Dynamics.

Oporavak europskog tržišta dodatno je potaknut snažnim rastom tržišta srednje veličine, poput grčkog, irskog i portugalskog, koja su u porastu za više od 30 posto. Španjolsko tržište također nastavlja ubirati plodove vladinih mjera. Španjolci su, naime, tijekom ovogodišnjeg kolovoza kupili 23 posto više novih automobila nego u kolovozu prošle godine. To je ujedno najbolji rezultat među pet velikih tržišta, iako je Velika Britanija također zabilježila rast (+9,7%). Francuskoj i Njemačkoj kolovoz je donio pad, Italija je na jednakoj raziji kao u kolovozu 2013.

No, svih pet velikih tržišta u proteklih 12 mjeseci imaju bolje rezultate nego godinu dana ranije. I kad se gleda čitava godina, Španjolska vodi s rastom od 18 posto. U odnosu na lanjski kolovoz, Hrvatska je ovoga kolovoza bila u plusu 0,8 posto, dok na godišnjoj razini bilježi 26,6-postotni rast, prvenstveno zbog obnove državnog voznog parka. Volkswagen je i dalje najuspješnija marka. U top 10 najprodavanijih modela ima tri predstavnika - Golf, Polo i Passat - a Golf drži prvo mjesto. Uspješnima su se pokazala i nova izdanja modela poput Nissan Notea, BMW-a X5 i Mazde3, koji se prodaju bolje od prethodnika.

>> Škoda povećala prodaju za 19,4 posto

>> Ni Rusiji ni Europi i Americi ne odgovara zabrana uvoza

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.