SIGURNIJI CHATOVI

EU uvodi SMS poruke i alertove u slučajevima katastrofe

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
EU uvodi SMS poruke i alertove u slučajevima katastrofe
14.11.2018.
u 17:32
U paketu mjera jest i priopćuju iz EU i dio korisničke zaštite, te tvrde, korisnici pametnih telefona postat će zaštićeniji, a za servise poput Skypea i WhatsAppa osnažit će se sigurnosni zahtjevi, uključujući i enkripciju
Pogledaj originalni članak

Konačno će se smanjiti i cijene međunarodnih poziva, izglasali su to danas zastupnici u Europskom parlamentu. Naime, eurozastupnici digli su ruku za lipanjsku Uredbu te će tako od  svibnja sljedeće godine međunarodni pozivi unutar država članica EU biti ograničeni na 19 centi, a međunarodni SMS na 6 centi

Naime, valja razlikovati roaming ili kada gostujete u mreži drugog operatora, primjerice odete na skijanje u Austriju i zovete s mobitela mobitel u Hrvatskoj, tada se radi o roamingu koji je još 2017. izjednačen s domaćim cijenama poziva, kao i cijene interneta i SMS-a. 

U ovoj novoj Uredbi radi se o cijenama međunarodnih poziva, odnosno kada sa svog mobitela zovete mobitel, primjerice prijatelja u Austriji koji ima 'austrijski broj ili neke druge države članice. 

U paketu mjera jest i priopćuju iz EU i dio korisničke zaštite, te tvrde, korisnici pametnih telefona postat će zaštićeniji, a za servise poput Skypea i WhatsAppa osnažit će se sigurnosni zahtjevi, uključujući i enkripciju. 

Uvodi se i pravo na zadržavanje telefonskog broja mjesec dana nakon otkazivanja ugovora, pravo na povrat neiskorištenih sredstava na računu uslijed otkazivanja ugovora te kompenzaciju u slučaju odgode ili zlouporabe prebacivanja.

Isto tako uvodi se i takozvani obrnuti 112, odnosno obavještavanje građana SM- porukama ili drugim mobilnim aplikacijama u slučajevima katastrofe

Ako dođe do katastrofe i slučaja opasnosti pogođeni građani moraju biti obaviješteni putem SMS poruke ili mobilne aplikacije, kaže EU. Države članice imat će 42 mjeseca za uvođenje sustava nakon što uredba stupi na snagu.

Osim snižavanja cijena međunarodnih poziva, i poboljšane korisničke zaštite eurozastupnici su izglasali također već poznatu Uredbu o 5G mreži prema kojoj do 2020. godine barem jedna grad u državi mora imati komercijalnu 5G mobilnu mrežu. 

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:16 14.11.2018.

alertove? Valjda upozorenja.

Avatar rubinet
rubinet
09:32 18.11.2018.

Alertovi?? haha ha