MERIDDA

Domaći tim mobilnom aplikacijom želi pomoći ljudima pod stresom

Foto: Privatni album
Tihana Petričević
Foto: Meridda
Meridda
10.05.2015.
u 18:00
Meridda je sada u fazi koncepta, a slijedi izrada funkcionalnog prototipa aplikacije
Pogledaj originalni članak

Današnje vrijeme karakterizira ubrzani način života i visoke razine stresa, zbog čega ne čudi da se u rješavanje tog problema uključila i IT industrija, a u posljednje vrijeme pojavio se veliki broj zdravstvenih aplikacija. Njima bi se uskoro moglo pridružiti i jedno hrvatsko rješenje - Meridda, mobilna aplikacija koja mjeri stres korisnika, djelo med-tech startupa Studio Rebus.  

- Aplikacija je prvenstveno namijenjena osobama koje rade u vrlo stresnim uvjetima - objašnjava Tihana Petričević, osnivačica i CEO Studija Rebus.  

Meridda je zamišljena kao mobilna aplikacija na dvije platforme, iOS i Android, koja ima kapacitet da mjeri stres koristeći senzore raznih pametnih narukvica, satova ili konfiguracije samog smartphonea, a na temelju prikupljenih podataka određuje razinu stresa. Aplikacija ima i mogućnost kreiranja korisničkog profila koji korisnik ispunjava nizom osobnih podataka medicinske, ali i općenito lifestyle naravi. Meridda onda prema tom profilu nudi personalizirane preporuke korisniku u vidu tehnika opuštanja, nutricionizma, vježbanja...

Projekt je realiziran u sklopu američkog akceleratora Founder Institute. Po završetku programa primio je i stipendiju i poziv za program hub:rauma, inkubatorskog i akceleratorskog programa Deutsche Telekoma, a ima i otvoreni poziv za suradnju od strane Verticala, finskog akceleratora specijaliziranog za područje zdravstvenog IT-ja, navodi T. Petričević. Meridda je sada u fazi koncepta, a slijedi izrada funkcionalnog prototipa aplikacije. 

- Što se tiče monetizacije odlučili smo se za takozvani freemium model u kojem su osnovne funkcionalnosti aplikacije ponuđene besplatno, a one naprednije će biti naplaćene. Cijene će ovisiti prvenstveno o tržištu na koje ćemo plasirati svoj proizvod, zasad nije ništa fiksno - otkriva T. Petričević, ističući kako dosad imaju vrlo povoljan feedback od strane ljudi specijaliziranih za područje mobilnih zdravstvenih aplikacija.

- To je jak indikator da smo na pravom putu - zaključuje.

>> 'Uber nikako ne može biti dobar za korisnika ni za državu'

>> Hrvatski MashMe pokrenuo crowdfunding-kampanju na Kickstarteru

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
maklin
14:53 11.05.2015.

Mladi inovatori na djelu, samo naprijed.