Izazovi

Do svemira i nazad hakeri će dovesti jedrilicu od papira

Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
Foto: PARIS The Register
Vulture 1 (1)
19.10.2010.
u 19:51
Papirnu jedrilicu i stiroporsku kutiju s kamerama žele podignuti na visinu od 30 kilometara meteorološkim balonom.
Pogledaj originalni članak

U subotu bi iz Španjolske u svemir trebao poletjeti lešinar. Upravo tako, imenom Vulture 1 nazvana je bespilotna jedrilica čiji su trup i krila napravljeni od rešetki iz papirnih cijevi u sklopu projekta PARIS, Paper Aircraft Released Into Space.
Ime projektu, koji izvodi skupina samograditeljskih hakera iz Velike Britanije, koja se okuplja oko portala The Register, dala je maskota portala u obliku lešinara gledanoga iz profila.

Letjelicu su u srpnju iskušali iznad Nice. Ispustili su je iz malog zrakoplova i tada je dosegnula visinu od 23 kilometra. Bila je potpuno opremljena daljinskim upravljanjem, digitalnim fotoaparatom, videokamerom i GPS lokatorom. Sa zemlje su letjelicu promatrali teleskopom i daljinski navodili na stupove toploka zraka.
Slično će izaslanici iz Engleske John Oates i Steve Daniels te pilot iz SAD-a pokušati ovoga vikenda u Španjolskoj, kamo bi trebali otputovati u četvrtak. Ekipu u radu podupire britanska vojnoistraživačka korporacija QinetiQ, pa je ne bi trebalo shvaćati olako. Letjelicu su testirali u njihovu hipobaričkom institutu.

"Dohvatiti svemir" sigurno je pretjerana tvrdnja, jer svemir počinje na visinama od 100 kilometara po Von Karmanovoj definiciji. Već je veliki uspjeh let na visinu od 23 kilometra koju jedva doseže špijunski avion U-2. Uspiju li ga podignuti na visinu koju dosižu meteoriloški baloni od 35 kilometara bit će to veliki uspjeh. Jedrilicu i kutiju zaštićenu sa stiroporom računaju da će podići na visinu od 30 kilometara. Jedrilica bi se spustila daljinski navođena, a kutija s instrumentima padobranom.
Meteorološka prognoza hakerima iz The Registera ne ide na ruku, pa je vjerojatnost da će uopće pokušati letjeti - polovična.

Vulture 1 moći će pratiti svi koji znaju koristiti sistem OpenAPRS.

Sažetak zadatka moguće je skinuti ovdje, dnevnik misije ovdje, a fotogaleriju o gradnji i testiranju ovdje.

Slično kao i otac i sin koji su na visinu od 35 kilometara poslali iPhone koji je ondje snimio jasno vidljivu zakrivljenost Zemljina obzora, tako ono što radi i ova ekipa ima smisla: i s najskromnijim amaterskim sredstvima mogu se dohvatiti visine blizu svemira, tamo prikupiti podatke i snimke, a instrumente s njima moguće je sigurno vratiti na Zemlju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.