Dividenda T-HT-a 34,05 kuna, dionica dosegla i 318 kuna na burzi

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
mudrinić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
mudrinić
16.02.2010.
u 09:50
Ivica Mudrinić je na konferenciji za novinstvo potvrdio kako je krizni porez pogodio poslovanje, ali da je to u svakom slučaju bolje rješenje nego da se je kriza prelila s fiskalne na monetarnu politiku i utjecala na tečaj. No ipak, tvrdi, taj namet neće riješiti krizu, te očekuje da će Vlada uskoro izaći s konkretnijim mjerama
Pogledaj originalni članak

HT će dioničarima isplatiti dividendu u visini od 34,05 kuna po dionici. To je povećanje u odnosu na lani za 13,5 posto, bez obzira što su poslovni rezultati slabiji, a isplaćena će dioničarima biti u svibnju.

- S tom dividendom svi oni koji su sudjelovali u IPO-u HT-a i imaju 69 dionica dobit će dividendu od 2349, 45 kuna. U posljednje tri godine HT je isplatio ukupnu dividendu od 94,60 kuna, što je 35 posto od cijene po kojoj su se dionice u IPO-u prodavale – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik uprave HT-a na konferenciji za novinstvo, te pojasnio da je dividenda veća u odnosu na lani bez obzira na slabije pokazatelje poslovanja, jer se ona isplaćuje iz zadržane dobiti, a i kompanija ima dosta gotovine na bilanci.

Cijena po kojoj su se dionice mogle kupiti u IPO-u bila je 265 kuna, a nakon što je prošle godine pala znatno ispod te razine, potkraj godine se je oporavila, a od ovoga mjseca prešla i razinu od 300 kuna. Nakon jutrošnjih objavljenih rezultata poslovanja i visine dividende cijena HT-a na burzi popela se je u jednom trenutku i na 318 kuna, a promet je do 12,30 sati bio oko 18 milijuna kuna.

Neto dobit HT-a smanjila se je 12,4 posto u odnosu na lani, prihodi za 3,1 posto, a EBITDA za 3,8 posto.

Iako je Mudrinić potvrdio kako je krizni porez pogodio poslovanje, ali da je to u svakom slučaju bolje rješenje nego da se je kriza prelila s fiskalne na monetarnu politiku i utjecala na tečaj. No ipak, tvrdi, taj namet neće riješiti krizu, a očekuje da će Vlada uskoro izaći s konkretnijim mjerama.

- Jer potrebno je vratiti povjerenje potrošača i oporaviti ukupnu ekonomiju. Potrebno je i promijeniti ekonomski model koji će više pažnje posvetiti realnom sektoru, jer tamo radi 800.000 zaposlenika. Sljedeća tri do šest mjeseci bit će ključne za razvoj ekonomije – rekao je. Mudrinić je potvrdio da je i namet na telekomunikacije utjecao na poslovanje, te smatra da je možda bilo pravednije da se je povećao porez na dobit. Najavio je kako neće u ovoj godini biti otpuštanja zaposlenika, što je njihov doprinos sadašnjoj teškoj situaciji na tržištu rada.

T Mobile je prošle godine povećao broj pretplatnika za 6,3 posto, broj prepaid pretplatnika za 3,2 posto, postpaid za 13,5 posto, ali su se prihodi smanjili za pet posto. U nepokretnoj telefoniji prihodi su pali za 10 posto, a prihodi od interneta povećani su na godišnjoj razini za 27,7 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
11:00 10.03.2010.

Turin turambar gdje si još uložio dionice !!Sunce moje brokersko!

RE
reason
11:02 16.02.2010.

Autoritet - ne razumijem, o čijem komentaru govoriš? ispod tvog su dva komentara u kojem nijedan od nas ne govori da sve treba ostat njemcima..!? Ako o tim komentarima pričaš nešto si pogrešno shvatio, jer ja govorim upravo suprotno.

PE
pedesete
12:19 16.02.2010.

Neki dan mi skidaju tri puta s kartice prije nego sam uspostavi liniju i opet u manjku!? Tko je ovdje lud? Harac rajo harac.