NOVITETI

Apple predstavio dosad najveći iPad, iPhone bez velikih promjena

Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple TV
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
Foto: Reuters/PIXSELL
Apple
09.09.2015.
u 21:20
Cijene u SAD-u kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus
Pogledaj originalni članak

Iako se dugo očekivalo da će glavne zvijezde današnjeg Appleova predstavljanja biti novi modeli iPhonea, na kraju je show "ukrao" iPad Pro, dosad najveći i najsnažniji Appleov tablet.  

Pro ima retina-zaslon od 12,9 inča rezolucije 2742x2048 piksela, a performansama se ozbiljno približio prijenosnim računalima – sa 64-bitnim čipom treće generacije A9X čak je 22 puta brži od prvog iPada. Baterija traje 10 sati. Uređaji kreću u prodaju u studenom po cijeni od 799 dolara za verziju sa 32 GB i 949 dolara za 128 GB. Novi iPad dobio je i stilus nazvan Apple Pencil (99 dolara), a predstavljena je i "pametna" tipkovnica dizajnirana baš za Pro (169 dolara).  

Za razliku od prošle godine, kad je Apple prvi put predstavio iPhone u dvije veličine, danas nije bilo tako radikalnih promjena. Kao što se i očekivalo, noviteti se zovu 6S i 6S Plus, veličina zaslona ostala im je ista, a dizajn se nije pretjerano mijenjao. Jedna od najvećih novosti je sustav 3D Touch zahvaljujući kojem uređaj različito reagira ovisno o jačini dodira i pritiska na zaslon. Poboljšane su kamere i uvedena je funkcija Live Photos koja "oživljava" fotografije – dodirom na zaslon neki dijelovi se pomiču i uključuje se zvuk. Novi smartphonei napravljeni su od čvršćeg aluminija kako bi se spriječilo savijanje koje je mučilo neke korisnike iPhonea prethodne generacije, a novost je i ružičasta boja. Cijene startaju od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus, a isporuke kreću 25. rujna.

Zasad nije poznato kad će novi uređaji stići u Hrvatsku.

Tijek događaja pročitajte u nastavku:

21.05 sati – Cook privodi prezentaciju kraju. Na redu je nastup benda One Republic.

20.59 sati – Cijene kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus. Dostupne su verzije od 16, 64 i 128 GB. Narudžbe kreću 12. rujna, a isporuke 25. rujna.

iPhone 5S i 6 i 6 Plus ostaju u prodaji. Šestica će biti 100 dolara jeftinija, a 5S besplatan. Novi operativni sustav iOS 9 izlazi 16. rujna.

20.55 sati – Live Photos je nova funkcija koja omogućuje "oživljavanje" fotografija – pritiskom na ekran neki dijelovi fotografije se pomiču ili se uključuje zvuk.

– To su i dalje fotografije, nisu videosnimke – rekao je Schiller.

20.45 sati – Nova kamera iSight ima 12 megapiksela, 50 posto više piksela nego prije. Prvi put na iPhoneu je moguće snimati video rezolucije 4K. Poboljšana je i prednja, FaceTime kamera, koja sada ima 5 MP.

20.30 sati – Novi uređaji opremljeni su sustavom 3D Touch koji omogućuje da iPhone različito reagira ovisno o jačini dodira i pritiska na zaslon. Zbog toga uređaj ima i novo staklo na zaslonu.

20.27 sati – Novi iPhone zvat će se, kao što se i očekivalo, 6S i 6S Plus. Osim tri dosadašnje boje, zlatne, srebrne i sive, tu je i ružičasta. Uređaji koriste čvršći aluminij kako bi se spriječilo savijanje.

– Ovo su najnapredniji smartphonei na svijetu – tvrdi Cook.

20.25 sati – Napokon je na red došao iPhone.

– iPhone 6 je najpopularniji iPhone svih vremena – rekao je Cook, nakon čega kreće video s novim modelima.

20.23 sati – Cijena Apple TV-a je 149 dolara za 32 GB i 199 dolara za 64 GB. Stiže u više od 80 država krajem listopada.

19.59 sati - Novi Apple TV koristi Siri što korisnicima omogućuje upravljanje glasom – mogu tražiti određenu vrstu filmova, premotavati, raspitivati se o filmovima... Tu je i novi daljinski upravljač s dodirnom površinom.

19.53 sati – Sad je na redu Apple TV. Čini se da su glavne zvijezde, novi iPhonei, ostavljeni za kraj.

– Vjerujemo da su aplikacije budućnost televizije – rekao je Cook.

19.49 sati – U ponudi su tri boje: srebrna, zlatna i siva. Cijena je 799 dolara za verziju s 32 GB i 949 dolara za 128 GB. Tipkovnica stoji 169 dolara, a stilus 99 dolara. Uređaji će biti dostupni od studenog.

Što se tiče postojećih modela iPada, mini 2 stoji 269 dolara, mini 4 je 399, kao i Air, dok je Air 2499 dolara.

19.35 sati – Kirk Koenigsbauer iz Microsofta predstavlja Word i Office za iPad, nakon njih na red dolazi Adobe koji radi na nizu aplikacija za Pro.

19.30 sati – Uz novi iPad dolazi i stilus za lakše pisanje, zove se Apple Pencil, a predstavljena je i "pametna" tipkovnica dizajnirana baš za iPad Pro.

19.24 sati – Novi iPad koristi 64-bitni čip treće generacije A9X, 1,8 puta brži od A8X-a i 22 puta brži od prvog iPada. Schiller tvrdi da je iPad Pro brži od 80 posto prijenosnih PC-ja prodanih ove godine. Baterija i dalje traje 10 sati. Dimenzije – širina 6,9 mm, 0,8 mm deblje od iPad Aira. Masa je 0,71 kg.

19.20 sati – Viši potpredsjednik za marketing Phil Schiller rekao je da Pro ima ogromni ekran i više snage od bilo kojeg uređaja s iOS-om ikad napravljenog. Iste je visine kao iPad Air, ima ekran retina od 12,9 inča, a rezolucija je 2742x2048 piksela, više od MacBooka Pro s retina displejem od 15 inča. Schiller je također rekao da je riječ o najnaprednijem ekranu koji su dosad napravili.

19.18 sati – Cook je najavio novi veći iPad, iPad Pro – prognoze su se ostvarile. Cook je rekao da je iPad Pro pun vrhunskih naprednih tehnologija i inovacija.

– To je najsnažniji iPad koji smo ikad napravili – rekao je Cook.

19.15 sati – Apple je također najavio nekoliko novih inačica Watcha koje su od danas dostupni u 24 zemalja, a 16. rujna izlazi operativni sustav WatchOS 2.

19.12 sati – Apple je potpisao ugovor s Hermesom za kolekciju narukvica za Watch. Hermes Apple Watch imat će i drukčiji dizajn, a od listopada će biti dostupan u odabranim trgovinama.

19.05 sati – Prezentacija je započela Watchem. Viši potpredsjednik Applea Jeff Williams najavio je kako na Appleov pametni sat dolazi Facebook Messenger.

19.00 sati – Šef Applea Tim Cook izašao je na pozornicu. Čini se da Appleov prijenos kao i dosad ne prolazi bez problema.

18.30 sati – Očekuje se da će Apple danas predstaviti nove modele iPhonea i obnovljeni Apple TV. Stručnjaci prognoziraju da se iPhonei veličinama i izgledom neće previše promijeniti u odnosu na sadašnje modele 6 i 6 Plus, ali će imati brže procesore i poboljšanu kameru. Apple je prošle godine, također u rujnu, prvi put predstavio iPhone u dvije veličine.

Prema nekim prognozama bit će predstavljen i iPad Pro, veći i snažniji od dosadašnjih Appleovih tableta.

Apple po običaju nije otkrio što će točno biti predstavljeno u San Franciscu, a kako je na pozivnici pisalo "Hej Siri, daj nam hint" nagađa se da će biti predstavljen i neki novitet u vezi s Appleovom virtualnom pomoćnicom.

Apple je osigurao videoprijenos za korisnike svojih uređaja, ali i onima s računalima s operativnim sustavom Windows 10, putem novog Microsoftova preglednika Edge. Na našem portalu moći ćete također uživo pratiti prijenos informacija s prezentacije.

 

>> Apple kreće u veliki pohod na Hollywood

>> Apple povlači dio iPhonea 6 Plus zbog mutnih fotografija

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar nijeminišta
nijeminišta
19:34 09.09.2015.

baš dobro da su nam iz applea rekli da je to NAJBOLJI tablet do sada... i da je sat NAJBOLJI do sada... jer to nitko sam ne bi mogao zaključiti. apple po običaju proizvodi prosječne uređaje (odličnog dizajna) koje onda proglasi najboljima... i ovce to popuše.

BC
bura.curba
20:01 09.09.2015.

koristim drugi, mnogo jeftiniji, i mnogo prakticniji za mnoge stvari (samsung),kao na primjer kvar, zamjena djelova ako se ibude pokvario.itd.. a platio sam ga za 350 dolara

TO
tovaravot
23:34 09.09.2015.

opasno se priblizili performansama prijenosnika? u kojem to svemiru?