Imajte na umu

7 savjeta kako zaštititi auto od sunca i vrućine

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Auti
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
Mercedes
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
Pranje
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
Gume
Foto: Thinkstock
Štitnik za sunce
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Auti
Foto: Thinkstock
Zatamnjena stakla
Foto: Thinkstock
Rashladna tekućina
31.07.2018.
u 12:15
Kao i ljudi, ni automobili ne obožavaju baš vrućinu pa ih je u takvim uvjetima dobro zaštititi
Pogledaj originalni članak

Za vrijeme velikih ljetnih vrućina svi bježimo u hlad kako bismo pronašli utočište od sunca. Kao i ljudi, ni automobili baš ne obožavaju vrućinu pa ih je u takvim uvjetima dobro zaštititi.

Donosimo nekoliko rješenja i savjeta koje biste trebali imati na umu:

1. Parkirajte u hladu

Vjerojatno najjednostavnije i najočitije, ali možda i najbolje rješenje. Pri parkiranju u hladu vodite računa o pomicanju sunca. Ovisno o tome koliko ćete izbivati iz automobila, može se dogoditi da vaš limeni ljubimac kojeg ste ostavili u hladu uskoro opet završi na prženju.

2. Zaštita voskom

Redovito poliranje automobila voskom pomaže zaštititi karoseriju od UV zraka. Preporučuje se nanošenje rano ujutro ili navečer, a izbjegavajte nanošenje pod jakim suncem.

3. Prekrijte gume

Gume koje dugo ostaju na suncu nezaštićene mogu dobiti pukotine. Stoga nije loša ideja prekriti gume na osunčanoj strani automobila.

4. Vjetrobranski štitnik

Jedno od najčešćih i najjednostavnijih načina zaštite je upotreba štitnika koji se postavlja ispod vjetrobranskog stakla s unutrašnje strane. Takav štitnik može pomoći u sprečavanju pucanja materijala s gornje strane kontrolne ploče, a također će vam zaštiti upravljač, koji nakon dužeg "sunčanja" može biti toliko vruć da ga ne možete držati.

5. Ručnik preko upravljača

Ako prvenstveno želite izbjeći problem vrućeg upravljača, možete ga prekriti i ručnikom, majicom ili nečim sličnim.

6. Zatamnjena stakla

Nešto kompliciranije rješenje su zatamnjena stakla. Mnogi automobili dolaze s njima već iz tvornice, no može ih se i naknadno ugraditi.

7. Vodite računa o rashladnoj tekućini

Pazite da vam se automobil ne pregrije prilikom vožnje po najvećim vrućinama. Pobrinite se da imate dovoljno rashladne tekućine. Prilikom provjeravanja ili dopunjavanja budite oprezni i nemojte dirati spremnik dok je još vruć.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
20:56 31.07.2018.

RUCNIK ILI MAJICU PREKO VOLANA??? PA KONJU ONDA MOGU I STAVIT RUKAVICE ZA BAUŠTELU NA RUKE.... SVE SAM CUO I VIDIO ALI DA NETKO NESTO STAVLJA NA VOLAN naravno sklisko neprakticno I DA VOZI NITO VIDII U FILMOVIMA... Daj nekom debilu ideju pa nek pogine i ubije jos nekog

Avatar HajdukLika
HajdukLika
10:08 03.08.2018.

Auto treba namazati kremom za sunčanje i paziti da svakih pola sata popije čašu i pol vode. I ne izlagati auto suncu između 10 i 19 sati. Pogotovo ako se radi o starijim ili ganc novim autima ...

TR
trabant7
12:42 31.07.2018.

E Bojane, ovo pod jedan je za dječiji vrtić.