Stihijsko parkiranje u želji da se izbjegne plaćanje izbacilo je na vidjelo svu sebičnost vozača, koji zanemaruju potrebe ostalih građana

Bahato ponašanje bez ikakvih sankcija

04.03.2009.
u 16:37
Pogledaj originalni članak

Profesori nam daju stvarno loš primjer kad se parkiraju pred nosom Gimnazije. Još samo čekamo da se jedno jutro počnu parkirati i na samom igralištu, rekla nam je Ivana, 15-godišnja učenica sisačke Gimnazije kad smo je upitali za komentar navike tamošnjih profesora da se parkiraju tik pred ulazom u zgradu, gdje formalno nije predviđeno parkiralište. To je jedna od posljedica uvođenja naplate parkiranja u Sisku, što je brojne vozače natjeralo da, na silu, pronađu besplatna mjesta, zanemarujući pritom sve ostale građane.

Komformizam profesora
I ravnatelj Gimnazije prof. Miroslav Bagarić smatra da je tu riječ o pretjeranom komformizmu kojem kod prosvjetara ne bi trebalo biti mjesta.

– Mene svaki dan bodu u oči tu parkirani automobili i krivo mi je što sam to uopće dopustio. No, riječ je o tome da je nekim profesorima ispod časti prehodati 150 metara, kolika je udaljenost od besplatnog parkirališta kod Bazena, pa do škole – rekao je Bagarić, koji ipak smatra da prostor za parkiranje službenika Gimnazije mora postojati.

– Grad Sisak trebao bi uličicu do Gimnazije predodrediti za parkiranje službenika Gimnazije i Katastra – mišljenja je Bagarić. No, osim profesora, priliku ispred Gimnazije vide i drugi, pa se sada tamo parkira tko god stigne. Osim učenika Gimnazije, koji sada prolaze pored brojnih automobila do ulaza u svoju školu, žrtve bahatosti vozača su i invalidi.

Blokiraju im prolaz
Svaki slobodan kvadrat asfalta vozači koriste kako bi izbjegli parkiranje. Opet predvode državni službenici koji su se, primjerice, počeli parkirati tik uz zgradu Županije i Ureda državne uprave u središtu Siska, preprječivši time put invalidima. Dakako, sada se tamo parkiraju, jer su dobili primjer, i svi ostali građani, zanemarivši potpuno potrebe invalida.

– Očekivali smo malo više senzibilnosti. Parkiraju se na mjesta predviđena za invalide, a sada i priječe slobodan prolaz invalidima u kolicima ili na štakama. Primjerice, ovdje bi čovjek na štakama teško prošao ako bi što trebao obaviti u zgradi Županije i Ureda državne uprave – govori nam Branka Pažur iz sisačke Udruge invalida, dok zajedno s ratnim vojnim invalidom Dragutinom Kišom promatra automobile parkirane na pješačkoj stazi, koja je ujedno i prilaz za invalide.

Vozači očito smatraju da se mogu parkirati na bilo kojem dijelu gdje postoji asfalt, u čemu im pomažu policija i komunalni redari koji ih, očito, ne kažnjavaju. Jer da ih kažnjavaju, ne bi se mjesecima ista vozila parkirala na istim mjestima - na pješačkim stazama i uz stambene zgrade, a sve da bi izbjegli plaćanje parkiranja u iznosu od nekoliko kuna. Logično se, oni koji plate parkiranje, pitaju tko je pametniji - oni koji plaćaju, ili oni koji se ‘švercaju’ bez ikakvih posljedica.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr