Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgrađen za 180 mil. dolara

U Kini pušten u rad najveći teleskop na svijetu, pomoći će u potrazi za izvanzemaljcima

Teleskop
Reuters/PIXSELL
25.09.2016.
u 15:45

Izgrađen za 180 milijuna dolara i s reflektorom veličine 30 nogometnih igrališta, teleskop je titulu najvećeg preuzeo od opservatorija Arecibo u Portoriku.

Najveći teleskop na svijetu pušten je u nedjelju u rad na jugozapadu Kine i trebao bi pomoći čovječanstvu u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Teleskop FAST dug 500 metara, postavljen među planinama brdovite regije Guizhou, počeo je s radom oko podne, objavila je agencija Xinhua.

Izgrađen za 180 milijuna dolara i s reflektorom veličine 30 nogometnih igrališta, teleskop je titulu najvećeg preuzeo od opservatorija Arecibo u Portoriku.

FAST će istraživati svemir i tragati za znakovima inteligentnog života, navodi agencija.

Kineski svemirski program vrijedan milijarde dolara i pod vojnom upravom trebao bi pokazati tehnološki napredak te zemlje.

Peking do 2020. planira u svemiru postaviti trajnu orbitalnu postaju i vjerojatno poslati ljudsku posadu na Mjesec.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
matK.O.
09:00 26.09.2016.

kakav bi to skejt park bio...

PI
Pintek
07:09 26.09.2016.

Gdje smo mi do toga...

LO
lojtra1
11:12 26.09.2016.

Objašnjenje je "vrhunsko". No, svaki svjestan čovjek zna da ovakvi objekti (troškovi) imaju prvo vojnu namjenu a tek poslije služe za moguće "izvanzemaljce".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije