Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA-ina sonda

Počinje istraživanje Plutona: 'Probudili' su se Novi horizonti

Novi horizonti
Reuters/PIXSELL
07.12.2014.
u 11:03

Sonda Novi horizonti lansirana je u siječnju 2006. godine, a u stanju hibernacije je provela 1873 dana, gotovo dvije trećine putovanja.

NASA-ina sonda Novi horizonti, koja će istraživati Pluton, "probudila se" nakon devetogodišnjeg putovanja, piše Yahoo News.

- Sonda Novi horizonti je u dobrom stanju i polako plovi svemirom, a njezino 'odmaranje' će uskoro završiti - kazala je Alice Bowman koja je zadužena za projekt Novi horizonti.

Hibernacija

Letjelica je izašla iz stanja hibernacije i poslala je poruku na Zemlju. Sonda Novi horizonti lansirana je u siječnju 2006. godine, a u stanju hibernacije je provela 1873 dana, gotovo dvije trećine putovanja.

U tom stanju je bila kako bi se sačuvalo dovoljno električne energije za njezino istraživanje. NASA-ini inženjeri su je "probudili" svakih nekoliko mjeseci kako bi provjerili rade li još uvijek svi njezini sustavi. Računalo na sondi svakog tjedna šalje poruku koja na Zemlju putuje četiri sata. Istraživanje Plutona počet će u siječnju 2015. godine.

>>Pluton sve više podsjeća na Mars: postaje crven zbog topljenja leda

Komentara 3

DH
dalibor.hren
13:42 07.12.2014.

Ameri žele dokazati da je Pluton planet! Neće proći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije