Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRUČJE NE MIRUJE

Magma dosegla kritičnu razinu: Probuđeni supervulkan mogao bi ugroziti živote pola milijuna ljudi

Campi Flegrei
Foto: Milestone Media/Pixsell
1/3
02.01.2017.
u 20:01

Italija ima nekoliko aktivnih vulkana, a napuljska regija relativno je seizmički aktivna. Godine 79. erupcija Vezuva uništila je gradove Pompeje i Herculaneum

Vulkansko područje na jugu Italije opasno je blizu mogućnosti da eruptira, upozoravaju stručnjaci.

Naime, znanstvenici vjeruju kako je magma vulkanskog područja Campi Flegrei, u blizini Napulja, uglavnom ispod površine mora, dosegla kritičnu razinu, piše Nature Communications.

Ta razina naziva se 'kritično otplinjavanje pritiskom', a karakteriziraju je nagla ispuštanja vode bogate plinovima, što bi moglo dovesti do pucanja stjenovite kore i erupcije vulkana.

Osam znanstvenika potvrdilo je kako se u tom području uočavaju znatne deformacije Zemljine kore kao i ubrzano zagrijavanje. Već ranih pedesetih prošloga stoljeća zabilježeni su neki od znakova buđenja Campija Flegreija, no ni tada nije bilo sigurno hoće li sva ova zbivanja kulminirati erupcijom.

Znanstvenici su istaknuli kako ovakvi događaji predstavljaju izazov za lokalne vlasti u zaštiti svojih stanovnika, na jednom od najgušće naseljenih područja ja svijetu.

Italija ima nekoliko aktivnih vulkana, a napuljska regija relativno je seizmički aktivna. Godine 79. erupcija Vezuva, vulkana koji se nalazi uz Napuljski zaljev, uništila je gradove Pompeje i Herculaneum.

Kaldera Campi Flegrei nastala je prije 39.000 godina u eksploziji koja je u zrak izbacila stotine kubičnih kilometara lave, stijena i krhotina.

To je bila najveća erupcija u Europi u zadnjih 200.000 godina, tvrde znanstvenici. Campi Flegrei zadnji je put eruptirao 1538., iako u znatno manjem opsegu.

>> Počeo se buditi jedan od najopasnijih supervulkana

Komentara 2

GF
gfrancic
20:56 02.01.2017.

Nibiru cini svoje

GI
Gips
21:50 02.01.2017.

Bar će zaustavit zagrijavanje zemlje ako rokne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije