Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriće genetičara IRB-a

Ključ borbe sa stresom nosi satelitski DNK

Dr. Isidoro Feliciello i dr. Đurđica Ugarković iz Ruđerova tima genetičara
Foto: IRB
19.09.2015.
u 17:00

Tim je istražio što se događa kukcu crvenom brašnaru pri toplinskom udaru

Kako organizam uspješno preživljava stres, predmet je istraživačkog rada znanstvenika Instituta Ruđer Bošković kojim je otkrivena posebna uloga u reguliranju stresa koji ima dio genoma naziva satelitski DNK.

Kako preživjeti promjene

Istraživanje je provedeno, pojašnjeno je s Ruđera, na kukcu crvenom brašnaru koji je inače veliki štetnik u skladištima hrane i često "modelni organizam u razvojnoj biologiji i genetici". Što se događa zbog okolišnog stresa, u ovom slučaju istraživanja na crvenom brašnaru, konkretno u situaciji toplinskog udara, otkrio je Ruđerov istraživački tim.

– Istraživanje je prvi put pokazalo da satelitski DNK nakon dugotrajnog termičkog stresa izaziva privremeno smanjenje aktivnosti gena smještenih u njegovoj blizini. Otkriven je također i molekularni mehanizam koji je odgovoran za smanjenje genske aktivnosti – priopćili su iz Instituta Ruđer Bošković dodajući da dobiveni rezultat otvara sasvim novo istraživačko područje vezano uz proučavanje uloge satelitskog DNK u prilagodbi organizama na promjene u okolišnim uvjetima. Kako je poručila dr. sc. Đurđica Ugarković, voditeljica Laboratorija za evolucijsku genetiku, ti bi rezultati mogli objasniti kako organizam preživljava stres, jer je pretpostavlja da se radi o univerzalnom mehanizmu.

– Istraživanje ćemo nastaviti i na drugim modelnim sistemima koji uključuju ljudska tkiva i stanične linije – najavila je dr. Ugarković, koja je uz dr. sc. Isidora Feliciella i mr. sc. Ivanu Akrap jedna od autorica tog istraživačkog rada.

Samostalno istraživanje

Inače, istraživanje je potpuno provedeno u Institutu Ruđer Bošković, a ondje će se i nastaviti uz potporu Hrvatske zaklade za znanost. Rezultati istraživanja objavljeni su u poznatom časopisu za genetiku, PLOS Genetics, a dr. Feliciello iz Italije upravo se zbog tog projekta pridružio timu znanstvenika s Ruđera.

>> Centar za detektore, senzore i elektroniku traži šefa i znanstvenike

>> Iva Tolić i Ana Sunčana Smith s Ruđera dobile 'znanstveni Oscar'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije