Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh 100 %

Naši inovatori briljirali: Nagrađeni svi koji su došli u Bruxelles

Inovatori u Bruxellesu
Foto: Privatna arhiva
1/2
18.11.2013.
u 13:30

Na međunarodnom sajmu Innova hrvatski inovatori osvojili četiri zlatne, tri srebrne i jednu brončanu medalju, te tri posebna priznanja. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras postao oficir inovatorstva

Hrvatska pamet ponovno je iskazala svoju moć. Naši inovatori na upravo su završenom međunarodnom sajmu inovacija, tehnologija i novih proizvoda Innova u Bruxellesu osvojili četiri zlatne, tri srebrne, jednu brončanu medalju i tri posebna priznanja, obznanili su iz Udruge inovatora Hrvatske.

Uspjeh je tim veći jer je nagrađeno svih osam hrvatskih inovatora, koliko je ove godine i sudjelovalo na Innovi. U jakoj konkurenciji od 459 izlagača i 600 inovatora iz 27 zemalja to izaziva divljenje.

- Očekivali smo nagrade, no da će svih osam hrvatskih inovacija osvojiti medalje je rezultat i izvan naših očekivanja koji još jednom pokazuje koliko imamo kvalitetne inovatore i inovacije koje možemo i moramo predstaviti svijetu, zadovoljno je kazao Vojislav Raušević, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske.

Zlatnu medalju dobili su, nastavlja, Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix Donji Kraljevec, za bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, Zvonimir Viduka iz tvrtke Altpro za Eterik, jedinstveni sustav za preradu aromatičnog bilja, zagrebački obrt Čista zona za ekološki sustav zaštite pčela te inovator i poljoprivrednik Vlado Moulis iz Daruvara za jedinstveni vretenasti sustav uzgoja lješnjaka.

Srebrne medalje uručene su karlovačkim inovatorima Matiji Volneru za prostirku za papkare i postupke njene proizvodnje i recikliranje u kompost i Ivanu Mikšiću za Kondenzacijsku parnu turbinu s reguliranim oduzimanjem pare te Bernardi Cecelja iz tvrtke Bernarda iz Nedelišća, za Inovativni madrac Thermocare, dok je brončanu medalju dobio Ivan Bračić iz tvrtke PIP iz Pisarovine, za Propocijan kapsule. Te sve tvrtke inače zapošljavaju ukupno oko 1000 ljudi.

U Bruxellesu je dodijeljeno i 16 posebnih odlikovanja za doprinos razvoju inovatorstva, inovacijskog poduzetništva i poticanje inovacijske kulture u zemlji. Među odlikovanima iz cijelog svijeta su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te direktorica Sektora za industriju pri HGK Zoja Crnečki, koji su dobili odlikovanje oficira inovatorstva, dok je odlikovanje viteza inovatorstva uručeno najproduktivnijem hrvatskom inovatoru Damiru Remenaru iz Iloka. Nastup na bruxelleskom sajmu organizirali su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Hrvatska gospodarska komora.

Izabrane najbolje hrvatske inovacije i inovatori

Ključne riječi

Komentara 1

FL
feliks.lorenz.33
13:54 18.11.2013.

Inovatori su se slikali i (na žalost) to je sve. Šanse da Hrvatska iskoristi ove inovacije - znati (iz prošlosti) kakve su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije