Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA DIJEBETIČARE

Australac (4) prvi pacijent koji je dobio umjetnu gušteraču

dijabetes
Foto: ilustracija
22.01.2015.
u 10:14

Pumpa bi mogla poboljšati živote dijabetičara svih dobi, ne samo djece

Četverogodišnji Australac postao je prvi pacijent na svijetu koji je dobio umjetnu gušteraču, piše ABC. Stručnjaci tvrde da je riječ je o uređaju koji će poboljšati živote dijabetičara svih dobi.

Xavier Hames ima dijabetes tipa 1 te je stalno izložen riziku hipoglikemije, kada niske razine glukoze mogu dovesti do napadaja, kome ili čak smrti. Život će mu promijeniti pumpa koja obnaša funkciju sličnu gušterači, odnosno može predvidjeti kada će razina glukoze pasti te zaustaviti ispuštanje inzulina. Pumpa ispušta inzulin putem plastične cijevi koja ide ispod kože, a traje četiri godine, nakon čega se zamjenjuje novom. Slične pumpe već postoje na tržištu, no ova se izdvaja time što ima senzor za predviđanje.

Profesor Tim Jones iz Bolnice princeze Margaret u Perthu rekao je da će pumpa olakšati živote roditeljima djece koja pate od dijabetesa tipa 1, pogotovo tijekom noći, kada je rizik od hipoglikemije veći.

- Većina roditelja mora se buditi dva ili tri puta tijekom noći da provjere razine glukoze, a ovo bi im moglo omogućiti da se osjećaju sigurnije ako znaju da imaju automatizirani sustav koji će spriječiti nisku razinu glukoze - objasnio je Jones, naglašavajući da ova tehnologija nije samo za djecu već i odrasle.

Xavierova majka Naomi rekla je da će pumpa imati veliki utjecaj na kvalitetu života njezina sina.

- Ima samo četiri godine, ne možete spriječiti dijete da pojede tanjur pun tjestenine, ne možete ga spriječiti da jede hranu na zabavama, tako da mu pumpa daje više slobode. Također nam omogućuje da imamo bolju kontrolu tijekom noći - objasnila je majka.

Komentara 2

JO
josip121
10:41 22.01.2015.

ovaj novinar nema pojma o dijabetesu tip 1. Aljkavije napisani članak o dijabetesu nisam pročitao godinama.

JO
josip121
10:44 22.01.2015.

pumpa koja preko plastične cijevi (kanile) uvodi inzulin u tijelo dijabetičara postoji već 40 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije