Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PTSP

Živcirate se? Otkriveno je da stres smanjuje mozak

tsunami
Reuters
23.05.2012.
u 11:37

Ipak, nije sve tako crno. Uvođenjem terapije i postupnim oporavkom od stresa dolazi do poboljšanja u mozgu

Pretrpljeni emocionalni stres može rezultirati smanjenjem volumena mozga, otkrili su japanski znanstvenici.

Oni su proučavali 42 adolescenta koja su prije godinu dana preživjela tsunami u kojem je poginulo gotovo 19 tisuća ljudi. Kako bi razumjeli PTSP, uspoređivali su snimke njihova mozga snimljene tri mjeseca poslije katastrofe sa snimkama snimljenima prilikom prijašnjih istraživanja. Svi su ispitanici živjeli u Sendaiju.

Kod osoba kojima je dijagnosticiran PTSP smanjio se obujam orbitofrontalnog korteksa , dijela mozga koji je uključen u donošenje odluka i emotivni odgovor, otkrila je studija objavljena u časopisu Molecular Psychiatry, prenosi The Australian.

– Nije sam potres uzrokovao toliko stresa koliko se stresa nakupilo poslije same katastrofe. Curenje radioaktivnog materijala iz nuklearnih elektrani te mnoge neugode koje su doživjeli poslije utjecale su na taj stresan period – rekao je autor studije Atsushi Sekiguchi.

I prijašnja su istraživanja upućivala na to da se pacijentima s PTSP-om događaju promjene na mozgu, no ovo je prvo istraživanje koje pokazuje koje je točno područje pogođeno.

– Mislimo da ove promjene nisu trajne jer su dosadašnja istraživanja pokazala da dolazi do poboljšanja u mozgu nakon terapije – kazao je Sekiguchi.

Ključne riječi

Komentara 1

02
0206
08:18 24.05.2012.

Ak stres smanjuje mozak onda je moj mozak ko mikrob.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije