Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imaju opravdanje

Ženama je mnogo teže prestati pušiti zbog hormona progesterona

pušenje
Reuters
10.04.2012.
u 16:38

Snimajući muški i ženski mozak, znanstvenici su utvrdili da se žene teže odvikavaju od pušenja

Na svijetu ima čak milijardu pušača, od čega je 200 milijuna žena i njihov je broj u neprestanom porastu. Jedan od razloga tom nezaustavljivom trendu jest i to što se žene teže odvikavaju od cigarete. Zato im je prestanak pušenja ponekad noćna mora, pa one koje se jednom naviknu na nikotin, ne odustaju tako lako od njega.

 Drugačija struktura mozga

Mozak u muškaraca, za razliku od žena, drugačije reagira na nikotin, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Yale. Ženski se receptori razlikuju od muških jer se više aktiviraju u dodiru s nikotinom. Žene postaju više ovisne o uvlačenju duhanskog dima, a čak ni smrdljiva odjeća, zadah iz usta, žuti zubi i slični znaci fizičkog propadanja ne mogu ih odvojiti od toga.

Istraživači su testirali muškarce i žene koje su uspjeli na tjedan dana odviknuti od cigareta, te su proučavali snimke mozga 52 muškaraca i 58 žena. Vjeruju da su razlike u recepciji nikotina izazvane djelovanjem hormona progesterona, piše stručni časopis Archives of General Psychiatry.

Zaključili su da im mogu mnogo više koristiti tretmani koji ne uključuju nikotin.

 

 

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:35 10.04.2012.

Znastvenici su proučavali mozak pušača i pušačica!? Da imaju imalo mozga, ne bi bilo ovisnici!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije