Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE CIJENE

Zbog plaćanja instrukcija ugroženi kućni budžeti

skola
pixsell
03.02.2012.
u 11:52

Većina anketiranih odlazi k svojim instruktorima, a samo ih manji dio, 24%, poduku dobiva u svom domu.

– Redovito uzimamo instrukcije iz matematike i engleskog. Matematiku mu drži studentica, koja, kad mu zatreba, daje i instrukcije iz fizike i kemije. Puni sat, dakle 60 minuta plaćamo joj 50 kuna, a u pravilu uzimamo blok-sat. Engleski je malo skuplji, sat vremena 60 kuna, a poučava ga umirovljena profesorica engleskog – kaže  nam Katarina.

Za pozitivnu ocjenu

Njezin sin Leo učenik je osmog razreda jedne zagrebačke škole.

– Prošle godine instrukcije smo uzimali za pozitivnu ocjenu iz matematike, a držao ih je jedan profesor. Bio je jako skup, 45 minuta naplaćivao je sto kuna, a učinak je bio slab. Ove godine imamo tu studenticu do koje smo došli po preporuci i super smo zadovoljni. Instrukcije jesu skupe, zbog tih troškova moram pored svog raditi i drugi posao, ali ocjene moraju biti što bolje kako bi se moj sin lakše upisao u srednju školu – objašnjava Katarina.

Najbolje s preporukom

Njezin sin dio je većine učenika koji u osnovnoj a posebno u srednjoj školi uzimaju instrukcije ili za pozitivnu ili češće za bolju ocjenu od one koju imaju. Prema rezultatima online-ankete, koju je proveo Edu Centar na 500 ispitanika, njih 78 posto kazalo je da uzima instrukcije. Od tih kojima su trebale instrukcije plaćalo je njih 74 posto, a ostali su imali sreće pa ih je besplatno poučavala rodbina ili prijatelji (19%), a 6% izjavilo je da je dopunska nastava bila organizirana u školi. Većina korisnika instrukcije je primala u instruktorovu domu, a jednom manjem dijelu (24%) instruktori su dolazili kući.

Našoj sugovornici Katarini i njezinu sinu Leu instruktorica iz matematike dolazi kući, a kod instruktorice engleskog ide.

Do jedne i druge su, kao i većina ispitanika u anketi, došli po preporuci. Jednu je preporučila profesorica jezika u školi koju Leo pohađa, drugu roditelji Leova kolege.

Krivo školstvo

Već se godinama ne stišavaju primjedbe roditelja koji, ogorčeni plaćanjem dodatne poduke, uporno prozivaju školski sustav. I stručnjaci se slažu da činjenica da instrukcije uzima većina učenika govori o slabostima osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava.

Ključne riječi

Komentara 10

TZ
tzombixx
13:18 03.02.2012.

Kaže da mora raditi 2 posla da bi platila instrukcije. Ne bi li joj bilo jeftinije da sama da instrukcije djetetu? Mislim, pa završila je osnovnu školu dakle zna to sve... zar ne... Možda je i srednju školu čak završila. U čemu je problem? Koliko čujem ima i kakademski obrazovanih građana koji klincima plaćaju instrukcije pa mi nije baš jasno kako netko s diplomom ne može klincu pomoći oko matematike iz osnovne škole. Ono... kajjaznam...

PI
prava istina
14:04 03.02.2012.

tzombixx, valjda budeš shvatio jednom kakovu si nelogičnost izrekao. Nekad matematika i danas nije isto. Roditelji teško mogu dati instrukcije svojem djetetu jer je autoritativnost jedan osnov za to. Dakle nije to tako kako ti kažeš.

PO
ponor
12:38 03.02.2012.

Držao sam povremeno instrukcije, i ne bih nikad više. Djeca još i shvate gradivo kad im tumačiš, ali doma ništa ne rade sami. Roditelj onda okrivljuje nastavnika i instruktora, a ne vide da im djeca vrijeme provode lajkajući po fejsu i igrajući igrice. Djeca su jako nestrpljiva, jedan mi je dolazio na instrukcije moleći me da ga ne gnjavim previše, meni će njegovi ionako platiti. Instant generacije, to je problem. I prevelika očekivanja s roditeljske strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije