Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod Steva Calvera

Unikatna gastronomija – čarolija nastanka pralina

čokolada
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/10
29.09.2011.
u 12:07

Kada je riječ o čokoladnim draguljima, samo je mašta granica jer se čokolada slaže sa svim okusima. Hrvatska čokolada mogla bi mirisati na lavandu i ružmarin te se sjajiti od maslinova ulja

Bijele, smeđe ili crne, bucmaste poput glatkih oblutaka, kvadratne, oštrih bridova ili pak duguljaste, blistave i sjajne od glazure, "išarane" bojama ili "napudrane" kakaom... Riječ je o pralinama, slasticama koje podjednako oduševljavaju mirisom i okusom, ali i jedinstvenim načinom pripreme. Svaka je od njih poput unikatnog komada nakita, kreirana u mašti majstora čokolade i ručno složena u slasnu kreaciju. S pravom ih nazivaju – kraljicama deserta, a njima su svoja nepca častili kraljevi i princeze. Priču o pralinama u zagrebačkom Klubu gastronomada ispričao je, pa i više od toga, Steve Calver iz Velike Britanije, majstor čokolade koji s tom namirnicom radi punih 25 godina. Posljednjih jedanaest kao chef Steve je u samom vrhu svjetskog čokoladarstva te kao mentor Belcoladea, jednog od najvećih svjetskih proizvođača čokoladne mase za daljnju doradu, putuje i educira sve koji se žele baviti tim nesvakidašnjim zanimanjem.

Praline i s baburama  

– Nema nespojivih kombinacija – objašnjava Steve odmotavajući blokove čokoladne mase velike poput opeke.

– Mašta je ono što vodi kreatora pralina, a sve je ostalo zanatski dio posla koji se može naučiti i uvježbati. Možda sam subjektivan kada govorim o svojoj omiljenoj čokoladi, no ona je crna, tamna. Razlog je toga činjenica da se s njom najbolje sljubljuju svi okusi koji u pralinama "žive". Svaka je pralina priča za sebe i zbog toga uživam kreirajući ih – kaže majstor. Dodaje kako je prvi put u Hrvatskoj te je prva šetnja Zagrebom bila dovoljna da poželi ponovno doći te obići i obalu. Pitali smo Stevea kakva bi trebala biti čokolada koja bi sažela njegove dojmove o Hrvatskoj te može li u čokoladi spojiti more, lavandu, maslinovo ulje i ružmarin. 

– Kako da ne, to su izvrsni okusi svaki za sebe, ali i u kombinaciji. Osim toga, svaki je od tih sastojaka ljekovit pa možete dobiti i "zdravu" pralinu – našalio se majstor. 

Dodaje kako su trendovi kombiniranja okusa u gastronomiji otišli toliko daleko da se s čokoladom miješa sve, od mesa do češnjaka. Još je jedino riba ostala netaknuta. Tomu u prilog govori i Belcoladeov stručnjak za slastice Admir Karalić. 

– Svježe voće idealno je za praline jer nosi svježinu i aromu koja se otapa u ustima nakon što pukne korica u koju ste je skrili. Pravi je izazov bio napraviti praline od velikih crvenih paprika babura. Bile su izvrsne – kaže Admir. 

Izazov i za domaćice  

Izazov, no i iskušenje, bio je gledati majstore kako u Klubu gastronomada vješto stvaraju podloge za čokoladne dragulje, punjenja od svježih jagoda, banana, karamela... 

Admir je vješto lopaticama miješao smjesu koja je trebala biti posve glatka, Steve je štrcaljkom slagao pjenaste piramidice koje su umakali u otopinu zagrijanu na točno 29 Celzijevih stupnjeva...

– Ma koliko zahtjevno izgledalo, uz dobru opremu pralina može nastati i u kućnoj radinosti. Izazovite svoju maštu – poručio je Steve.

Komentara 2

PT
ptica2
14:12 30.09.2011.

..., i imati okus po kulenu.

KO
konjski
00:35 18.10.2011.

neš ti unikata? još bute rekli da su zmislili čokoladu..pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije