Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mogući problemi

Trudnice ne bi smjele spavati na leđima zbog većeg rizika

trudnica
Grgo Jelavić/PIXSELL
31.03.2013.
u 10:50

Dijete dobiva manje hranjivih tvari i onemogućava se njegov normalni razvoj spava li majka na leđima...

Znanstvenici sa sveučilišta u Michiganu došli su do alarmantnih podataka o trudnoći. Naime, trudnice koje spavaju na leđima imaju do pet puta veći rizik da rode neuhranjeno dijete pa i mrtvorođenče, piše Daily Telegraph. Budućim se majkama zato savjetuje da često mijenjaju položaj prilikom spavanja. 

Spavanje na leđima dovodi do pritiska maternice na veliku trbušnu venu i tako se onemogućava vraćanje krvi u majčino srce i pluća koje se treba obnoviti novim zalihama kisika. Tako dijete dobiva manje hranjivih tvari i onemogućava se njegov normalni razvoj.

- Poticanje trudnica koje spavaju na leđima da promijene položaj tijekom sna je zaista jednostavan i lagan pristup da smanjimo broj mrtvorođene djece - smatra voditelj istraživanja Louise O\'Brien sa sveučilišta Michigan koji je sa svojim timom istraživanje proveo na Novom Zelandu te Africi anketiravši žene odmah nakon poroda.

Dok se odmaraju na boku trudnice bi trebale koristiti jastučić između savijenih koljena ili za položaj popularne \"četvorke\", kad im je koljeno gornje noge oslonjeno na jastuk na krevetuTako mogu rasteretiti leđa i u potpunosti se opustiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije