Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditeljstvo

Sretna sjećanja stvaraju kreativne i zdrave ljude

obitelj
Arhiv VL-a
21.06.2010.
u 15:25

Univerzalni recept za odgoj djeteta ne postoji, ono što roditelji trebaju jest stalno pokazivati mališanima koliko ih vole jer oni toga nisu uvijek svjesni.

Najljepši, ali i najteži posao na svijetu, kao što mnoge majke i očevi znaju, traje cijeloga života, i to 24 na dan. I iako svi predivni trenuci koje obitelj provodi zajedno i roditeljska sreća brišu one ne toliko ugodne trenutke koji pogađaju i najpozitivnije osobe, postoji vrijeme kada je, zbog različitih razloga, roditelju teško biti i sa samim sobom, što, naravno, utječe i na sve ostale ukućane.

Negativne emocije

– Svi su mi govorili da će problemi nestati kada dođe beba, zbog čega sam se osjećala još i gore nakon nekoliko tjedana nespavanja i nemogućnosti da pomognem svojoj malenoj dok plače. Osjećala sam se jadno, a glumila sreću – priča 30-godišnja Nikolina čije su negativne emocije ubrzo počele utjecati i na brak jer od partnera nije dobivala potrebno razumijevanje.

Recept za dobar odgoj

Da je riječ o čestoj pojavi, potvrdila je i prof. dr. sc. Dubravka Miljković u sklopu predavanja “Sretna mama – sretno dijete!” objasnivši kako je trudnoća poput maratona te da se žene nekoliko dana nakon svih tih emocionalnih i fizičkih napora počnu osjećati poput ispuhanog balona.

– Novim se majkama čini da nisu u stanju nositi se sa svim novim obvezama i zahtjevima, plačljive su, pate od nesanice, umorne i razdražljive. Uzrok je s jedne strane hormonski, ali i mnogi psihički i obiteljski faktori uzrokuju pojavu takvih smetnji. Prije svega, već je sam boravak u bolnici stresan, čak i ako sam porođaj nije težak. – objašnjava dr. Miljković te dodaje da je u takvim slučajevima od krucijalne važnosti pomoć partnera, obitelji i prijatelja.

Nakon tih početnih problema, roditelji se suočavaju s onim vječnim pitanjem kako najbolje odgajati djecu. Iako se “recepti” mogu čuti sa svih strana, činjenica je da se oni ne mogu primijeniti na sve. No, postoji nešto što apsolutno svaki roditelj djetetu može pružiti za njegovu sreću.

– Svako je dijete jedinstveno, s vlastitim potrebama, osjećajima i sposobnostima. Ipak, ono što je zajedničko svakom djetetu jest potreba za roditeljskom ljubavlju. Važno je djetetov život obogatiti sretnim sjećanjima tako što ćemo mu stalno pokazivati da ga volimo jer ono nije uvijek svjesno naše ljubavi – istaknula je prof. dr. sc. Dubravka Miljković.

No, da bi se mogli usmjeriti pozitivno na dijete roditelji moraju biti zadovoljni sobom, baš kao i odnosom s partnerom. Kako objašnjava Miljković, ni to ne bi smio biti problem jer za sreću u braku potrebno je samo 5 sati tjedno. Sve što se treba je svaki radni dan razgovarati, dodirivati se, ljubiti i grliti, jednom tjedno provesti 2 sata u opuštenoj atmosferi te iskazati poštovanje prema partneru, a konačan rezultat je sretna obitelj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije