Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"obrano"

Paradoksalno, ali nemasni proizvodi sve nas više debljaju

sir, mlijeko, jogurt (1)
Foto: Thinkstock
1/3
30.03.2013.
u 14:00

Mnogi koji imaju višak kilograma to mogu zahvaliti light proizvodima... Evo zašto...

Pijući punomasno mlijeko i jogurt možemo (po)ostati vitki i zdravi? Da, zvuči nevjerojatno, ali niskokalorični i obrani mliječni proizvodi ne mogu zadovoljiti našu glad, a nakon njih se nećemo osjećati dovoljno sito. Zaključak? Zbog osjećaja neispunjenosti u želucu nastavit ćemo jesti, a konačan rezltat je prekomjerni kalorijski unos...

Jedemo li manje, jedemo loše!

Od svih zabluda o hrani koji postoje, najviše šteti mit da masnoće stvaraju masnoće. Masnoća s oko 900 kalorija na 100 grama postala je naš veliki neprijatelj, međutim nutricionisti tvrde da je konzumacija masnoća itekako poželjna - ali onih zdravih. Mnogi ljudi na dijeti rade pogrešku jer ograničavaju unos masnoća, a ne koncentriraju se na unos ugljikohidrata kao glavnog izvora dodatnih kalorija. Studija provedena među 11 tisuća male djece utvrdila je da će dvogodišnjaci koji piju punomasno mlijeko manje vjerojatno biti debeli ili pretili s četiri godine u odnosu na svoje vršnjake koji piju obrano mlijeko. Nutricionisti ovo objašnjavaju da punomasnim mlijekom organizam zadovolji određene nutritivne potrebe, pa ne osjeća "prazninu".

Loš okus nadoknađuje se šećerom!

Proizvođači ponekad čine još goru stvar - uklanjaju hranjive masnoće, a bezukusnost nadoknađuju šećerom. Jogurti su još izloženiji: malomasni jogurti zapravo su prava mala kalorijska bomba.

Beskorisni vitamini

Mliječni proizvodi su izvor vitamina koji se do stanica dostavljaju u mastima - A, D, E i K, stoga je neophodno da hranu koja ih sadrži, sadrži i masnoće. A vitamin D danas unosimo u vrlo malim količinama, pa stručnjaci sve više uočavaju povratak rahitisa u djece. Uz to, reduciranjem kolesterola i "bježanjem" sa sunca onemogućavamo tijelu da samo proizvede toliko neophodan vitamin D.

Stručnjaci savjetuju - jedite pravu hranu!

Danas jedemo sve više ugljikohidrata i sve manje masnoća, a rezultat je porazan - sve smo deblji i zdravlje nam je sve lošije... Sve manje jedemo onu "pravu", izvornu hranu, primjerice kuhana jaja za doručak radije ćemo zamijeniti prerađenim žitaricama. Punomasno mlijeko, masni sir i čisti jogurt izvor su hranjivih tvari za kojima žudi naš organizam, što svakako nisu topljeni sir u listićima i tekući malomasni ili voćni jogurti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije