Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripazite

Najgora hrana za spavanje: Od masne hrane do alkohola

san, spavanje, maska za spavanje (1)
Thinkstock
01.03.2013.
u 11:50

Čini vam se ako si malo popijete da ćete lakše usnut? Da, to je točno, no ujutro ćete se probuditi kao isprebijani. Pročitajte zašto...

Huffingtonpost je sastavio popis nagorih namirnica koje možete jesti ako iza toga idete na spavanje jer, osim što ćete teško zaspati, razgradnja hrane poremetit će vam san. Koliko god volite odrezak ili čokoladu, razmislite o tome hoćete li posegnuti baš za njima. Loš san, osim mrzovoljnog lica rano ujutro, donosi bezbroj zdravstvenih problema, poput slabljenja imuniteta ili pak nakupljanja kilograma.

Kava. Učinak popodnevne kave traje dulje nego biste očekivali. Kofein se u tijelu zadržava satima tako da kava u četiri popodne možda i nije tako dobra ideja kanite li leći na počinak u neko normalno doba. Čaj također sadrži kofein, no biljni čajevi, primjerice, od kamilice, gospine trave ili komorača mogu vam pomoći da lakše zaspite...

Čokolada. Kao i ostale čokoladne slastice skriveni je izvor kofeina, a kofeina u njima ima više što je čokolada tamnija zbog većeg postotka kakaa. Gazirana pića s karamelom također mogu sadržavati kofein.

Masna hrana. Opterećenje je za probavu, pa su ljudi od nje tijekom dana pospaniji i onda više spavaju. To u konačnici, osim što može opteretiti organizam nepotrebno nakupljenim kilogramima, remeti noćni san. Stručnjaci to objašnjavaju lučenjem hormona oreksina koji može poremetiti hormone za reguliranje apetita i sna.

Alkohol. Može vas lakše uspavati, međutim prekida dublje faze sna koje su važne za pamćenje i motoričke vještine. Alkohol može potaknuti dubok san u početku noći, no u drugoj polovici možete se učestalo buditi jer ćete sanjati čudne snove, zbog čega ćete sljedeći dan biti neispavani.

Odrezak. Tijelo nažalost ne funkcionira tako da probavlja hranu dok spavamo, stoga je proteinski obrok koji se i inače dugo razlaže, ubojstvo za vaš san. Rješenje je da, ako već jedete meso za večeru, pojedete krtu puretinu koja isto sadržava proteine, ali u sebi sadržava i aminokiselinu tripotofan koja izaziva pospanost.

Začinjena hrana. Podiže tjelesnu temperaturu što zbunjuje mozak je se inače temperatura prirodno snizuje kako se bliži vrijeme spavanja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije